OPEC a decis o creștere moderată a petrolului. SUA au cerut o majorare substanțială

OPEC și aliații săi au convenit miercuri asupra unei ușoare creșteri a producției de petrol, ca urmare a apelurilor SUA și ale altor mari consumatori pentru o ofertă mai mare, dar se așteaptă ca această măsură simbolică să aibă un impact minim asupra prețului țițeiului.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, condusă de Arabia Saudită, a fost supusă unor presiuni după ce președintele Biden a declarat că se așteaptă ca Riadul să contribuie la creșterea ofertelor globale, în urma unei călătorii de profil înalt în regat luna trecută. Dar OPEC trebuie să își coordoneze planul de producție cu o coaliție de producători condusă de Rusia, cu care are o alianță de durată. Moscova preferă prețurile ridicate.

În cadrul celei de-a șasea reuniuni de la invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârșitul lunii februarie, ceea ce a făcut ca prețul petrolului să depășească 100 de dolari pe baril pentru prima dată în ultimii opt ani, membrii alianței mai largi, numită OPEC+, au convenit să își majoreze producția colectivă cu 100.000 de barili pe zi în septembrie, au declarat delegații.

În iunie, alianța convenise să majoreze producția cu 648.000 de barili pe zi în iulie și în august. Înainte de aceasta, OPEC+ a derulat creșteri lunare de 432.000 de barili pe zi, ca parte a unui plan convenit anul trecut pentru a crește producția la niveluri pre-pandemice. Acest acord se încheie în august, deși mulți membri produc sub cotele care le-au fost alocate. Membrii vor continua să se coordoneze în privința producției de petrol cel puțin până la sfârșitul anului, au declarat delegații după reuniunea de miercuri.

Prețul petrolului a suferit foarte mult

Prețul petrolului, care a crescut odată cu reducerea blocajelor Covid-19 și cu reluarea activității economice, a scăzut în ultimele săptămâni din cauza îngrijorărilor legate de creșterea globală. Scăderea a șters cea mai mare parte a câștigurilor înregistrate după invazia Rusiei.

În tranzacțiile de miercuri după-amiază de la Londra, Brent, referința internațională, a crescut cu 1,2%, la 101,74 dolari pe baril, în timp ce țițeiul american a urcat cu 1,4%, la 95,78 dolari.

Statele Unite și alte țări occidentale mari consumatoare de petrol au cerut alianței, care reprezintă aproximativ jumătate din producția mondială de petrol, să pompeze mai mult țiței pentru a contribui la scăderea prețurilor. Rusia preferă prețuri mai mari pentru a compensa pierderile de exporturi cauzate de sancțiunile legate de Ucraina.

Este nevoie de mai mult timp pentru a încetini cererea globală de energie

Delegații OPEC spun că alianța are nevoie de mai mult timp pentru a evalua o posibilă încetinire a cererii globale de energie înainte de a lua o decizie privind creșterea producției de petrol cu o cantitate semnificativă. Oficialii saudiți au încercat să tempereze așteptările, reiterând faptul că regatul va face ceea ce este necesar pentru a echilibra piața în cazul în care există un deficit de ofertă.

Chiar și așa, capacitatea alianței de a stimula producția rămâne limitată. OPEC+ a pompat cu aproape 3 milioane de barili pe zi mai puțin decât obiectivul său colectiv de producție de aproximativ 42 de milioane de barili pe zi în luna mai, potrivit unui raport de evaluare independent comandat de OPEC. Deficitul s-a datorat în principal scăderii producției în Rusia, țară afectată de sancțiuni, și problemelor cronice de producție din Nigeria, Angola și alte câteva țări, potrivit delegaților OPEC.

Între timp, Arabia Saudită, membrul cu cea mai mare capacitate de rezervă, se apropie de limita de pompare. În prezent, regatul produce aproximativ 10,5 milioane de barili pe zi, potrivit unor persoane familiare cu operațiunile sale petroliere. Aceștia spun că Riadul ar avea dificultăți în a produce 11 milioane de barili pe zi pentru mai mult de câteva luni la rând și 12 milioane de barili pe zi pentru mai mult de câteva săptămâni.

În general, capacitatea neutilizată se va reduce aproape la jumătate anul viitor, până la 1,7 milioane de barili pe zi, potrivit unui alt raport comandat de OPEC. Aceasta se va reduce până la doar 400.000 de barili pe zi în 2024, pe măsură ce producătorii vor răspunde la creșterea cererii de petrol, se arată în raport, scrie The Wall Street Journal.