Rusia și OPEC sunt rivali, cu toate că a existat un sentiment de parteneriat, mai ales după apariția petrolului de șist în SUA, când ambele au început să pompeze tot mai mult țiței pentru a păstra cota de piață.
Rusia a încercat la inceputul acestui an să negocieze o înghețare de producției cu OPEC şi în timp ce unii membri mai mici ai Cartelului erau gata să se alăture pe loc, liderul organizației, Arabia Saudită, a respins propunerea, cerând ca Iranul să ia de asemenea parte la această „îngheţare” a producţiei.
A fost un moment jenant pentru Rusia, iar în e-mail-ul către Reuters, Sechin a observat că Rosneft a fost întotdeauna împotriva acestei mișcări, cu un scepticism perfect rezonabil.
Riad-ul s-a lăudat în repetate rânduri că poate suporta declinul prețurilor. Desigur, succesul acestei strategii va depinde de durata crizei, dar Arabia Saudită are buzunarele mai adânci decât Rusia. Arabia Saudită are, de asemenea, un nou program de dezvoltare economică, care implică o implicare în afara pieţei petrolului.
Saudiții au pus întotdeauna accent pe prioritățile naționale în domeniul energiei, dar au evidenţiat constant atu-ul pe care îl au în OPEC. Țara și-a folosit în mod repetat influența de cel mai mare producător din organizație pentru a dicta politicile energetice ale micilor producători, care a fost dăunătoare pentru aceştia. Și aceste politici, care potfi rezumate: "pompează cât poţi poţi, nu lăsa nicio şansă petrolului de şist" nu au dus la o victorie clară. Ei nu au condus la o creștere accentuată a prețurilor, care era de așteptat să aibă loc după ce producătorii de șist au aruncat prosopul. Dar companiile de exploatare a petrolului de şist din SUA au rezistat mult mai mult decât era de așteptat.
Arabia Saudită știe că OPEC a murit. Se ajunge la sfârșitul duratei sale de viață productivă. Marți, directorul executiv al Aramco a declarat că societatea intenționează să își mărească producția de gaze de două ori în următorii 10 ani. Aramco mizează pe gaz cu un foarte bun motiv: este cea mai curată hidrocarbură, iar economia mondială ar trebui să înceapă recuperarea și extinderea în curând, astfel încât cererea de gaze este setată pentru o creștere constantă, cel puțin potrivit celui mai recent Raport pe Termen Mediu privind Piata de Gaze, al Agenției Internaționale pentru Energie.
Având în vedere prioritățile stabilite în planul Vision 2030, devine clar faptul că Arabia Saudită nu mai are nevoie de OPEC. Lucrează pe cont propriu pentru a încerca să depășească "dependenţa de petrol". Fără Arabia Saudită, care pompează singură 10,27 milioane de barili pe zi, aşa cum era în Aprilie, restul membrilor OPEC sunt susceptibili de a merge de asemenea pe drumuri separate.
Cu toate că Sechin nu se plânge, disoluţia Cartelului care dictează piața petrolului nu este neapărat o veste bună pentru Rosneft și Rusia. În cazul în care Arabia Saudită are know-how-ul pentru a-şi dezvolta rezervele sale de gaze, s-ar putea transforma într-un important rival al gazului Rusiei, dar şi al Iranului. Este posibil ca în viitor gazul natural să depăşească petrolul în ceea ce privește cererea. Poate că un OGEC va înlocui OPEC?
Între timp, însă, au fost anunţate planuri de ridicare a producției de petrol. Aparent, nimic nu este sigur, în afară de faptul că în mod clar OPEC nu va mai reveni la gloria sa de odinioară.
Citeşte articolul original pe OilPrice.com. Copyright 2016