OPEC+ ar putea extinde reducerile producţiei de petrol
Decizia OPEC vine în ciuda unei schimbări de accent de la tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu către cererea de petrol din timpul sezonului de vară. CNBC transmit că acest posibil pas reflectă preocupările existente privind nivelurile actuale ale cererii și încercarea de a menține un echilibru în piața globală a petrolului.
OPEC+, adică grupul format din membrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi, urma să aibă o întâlnire în persoană la Viena, programată inițial pentru 1 iunie, dar săptămâna trecută a decis să amâne reuniunea pentru data de 2 iunie.
În prezent, producătorii din cadrul OPEC+ aplică o reducere combinată a producției de 5,86 milioane de barili de petrol pe zi.
Doar 2 milioane de barili pe zi din aceste reduceri reprezintă angajamente unanime în cadrul politicii grupului OPEC și expiră la sfârșitul acestui an. Restul reprezintă reduceri voluntare efectuate de un subset al alianței.
O reducere a producției de petrol de 1,66 milioane pe baril este în vigoare până la sfârșitul anului 2024, iar 2,2 milioane de barili pe zi au fost tăiate până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru.
Participanții de pe piață urmăresc cu atenție dacă această ultimă reducere va fi prelungită pentru încă un trimestru, având în vedere creșterile estimate ale cererii.
”În luna iunie, China ar fi în mare parte fără activităţi de întreţinere a rafinăriilor, consumul din SUA se îmbunătăţeşte pe măsură ce vara se apropie, aşa că luna iunie ar trebui să înregistreze deja solduri negative ale ţiţeiului. Şi apoi august este luna de vârf pentru oferta strânsă”, a declarat Viktor Katona, analist principal pentru ţiţei la Kpler, pentru CNBC.
Coaliția solicită reduceri suplimentare
În total, Coaliția OPEC+ monitorizează respectarea cotelor individuale de către membrii săi, solicitând supraproducătorilor să implementeze reduceri suplimentare. Irakul și Kazahstanul au elaborat planuri detaliate de compensare.
Potrivit a trei delegați ai OPEC+ care au vorbit sub protecția anonimatului din cauza sensibilității discuțiilor, reducerile de aprovizionare cu 2,2 milioane de barili pe zi probabil vor fi prelungite, conform unui al patrulea delegat, care a spus că acesta este scenariul anticipat de piață. Unul dintre delegați a recunoscut probabilitatea unei oferte strânse pe piață în a doua jumătate a anului, dar a remarcat că preocupările legate de cerere au persistat până de curând.
Ultimul raport lunar al pieței petrolului al OPEC din luna mai prevede o creștere a cererii cu 2,25 milioane de barili pe zi în acest an, în timp ce raportul privind piața petrolului al Agenției Internaționale pentru Energie, cu sediul la Paris, indică o cerere de doar 1,06 milioane de barili pe zi.