Agenția estimează că producția SUA a scăzut cu 140.000 de barili pe zi în luna august, o scădere abruptă faţă de lunile anterioare. În ultimul sa estimare săptămânală, producția de petrol din SUA este acum de doar 9.1 milioane de barili pe zi.
Pe 11 septembrie, Agenția Internaţională pentru Energie AIE a adăugat poziţia la dezbaterea privind cel mai recent raport al său Oil Market. AIE consideră că SUA ar putea înregistra o pierdere de 400.000 de barili pe zi în 2016.
Şi nu este doar asta, AIE recunoaște înțelepciunea strategiei OPEC de urmărire a cotei de piață. "Pe de o parte, strategia Arabia Saudite, ţară care conduce practic Cartelul mondial al petrolului de a-şi apăra cota de piață în privinţa preţului pare să fi avut efectul scontat. Aceasta se datorează faptului că aprovizionarea cu petrol venită din partea ţărilor non-OPEC se contractă, în timp ce OPEC îşi menţine cotele de producţie ridicate. Prin urmare, prețurile scăzute ale petrolului "închid producția cu costuri ridicate din Eagle Ford în Texas până în Rusia și Marea Nordului, ceea ce poate duce la pierderea anul viitor a unei jumătăţi de milion de barili pe zi – cel mai mare declin în ultimii 24 de ani."
Deși ajustarea va fi dureroasă chiar și pentru OPEC, cartelul petrolului ar putea reuși în obiectivul său. Consumul global se va contracta, iar cererea va fi mai mică. Cererea este deja la maximul ultimilor 5 ani, cu potential de creştere de 1,7 milioane de barili pe zi în acest an.
"Apelul la OPEC" o expresie pe care Agenţia Internaţională pentru Energie o foloseşte pentru a descrie cererea de petrol a OPEC, ar putea ridica ştacheta la 32 de milioane de barili pe zi la sfârșitul anului 2016, cel mai înalt nivel din ultimii 7 ani. OPEC a produs 31,6 milioane de barili pe zi în luna august.
Cu alte cuvinte, OPEC se menţine pe poziţii, în timp ce producătorii non-OPEC sunt forțaţi să iasă din teren, exact ceea ce a căutat să obţină OPEC de-a lungul vremii.