Pe 12 iulie 2022, OPEC ar urma să publice primele sale previziuni privind cererea globală de petrol pentru anul viitor. Estimarea OPEC, alături de estimarea Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), sunt urmărite acum de analiştii economici pentru a vedea cum ar putea evolua livrările OPEC.
OPEC estimează o încetinere a cererii globale de petrol în 2023
În prezent, OPEC se aşteaptă la o creştere a cererii globale de petrol de două milioane barili pe zi (bpd) sau chiar mai puțin în 2023, reprezentând un avans de doar 2%, faţă de creșterea de 3,36 milioane bpd așteptată în 2022.
„Chiar dacă va fi doar un milion bpd, încă este creştere în 2023, deşi nu la un nivel ridicat”, a declarat un reprezentat OPEC într-un interviu acordat agenției de presă Reuters.
De altfel, o sursă anonimă din industria petrolieră a declarat că anticipează o creştere redusă a cererii globale de petrol din 2023, adăugând faptul că previziunile sale iniţiale indicau o creştere a cererii globale de petrol de două milioane barili pe zi sau mai puţin în 2023, fiind un declin faţă de creşterea de 2,6 milioane bpd în 2022.
„Scăderea cererii este provocată de cotaţia barilului de ţiţei, care este în jur de 120 de dolari”, a spus sursa respectivă.
Menționăm faptul că OPEC a previzionat inițial o creştere a cererii globale de petrol în 2023 de 3,28 milioane bpd, apoi a majorat-o la peste patru milioane bpd şi ulterior a redus-o la 3,36 milioane bpd.
Totodată, amintim faptul că OPEC și statele aliate au analizat atent producția de țiței a Rusiei, care a scăzut cu aproximativ un milion de barili pe zi ca urmare a sancțiunilor occidentale.
Producția de țiței a Rusiei a scăzut cu aproximativ un milion de barili pe zi
Astfel că cele 13 state membre OPEC și alte zece state aliate, în frunte cu Rusia, reunite toate sub umbrela OPEC+, lucrează pentru a găsi o soluție. Un oficial OPEC+ a declarat că Rusia ar putea conveni ca marii producători de petrol să compenseze pentru diminuarea producţiei sale de ţiţei.
Chiar și așa, sancţiunile occidentale impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina ar putea conduce la o diminuare a producţiei şi exporturilor sale de ţiţei, în condițiile în care țara est-europeană este al doilea cel mai mare exportator mondial de petrol.
Aceasta în condiţiile în care Rusia produce deja o cantitate mai mică decât ţinta de 10,44 milioane de barili de petrol pe zi convenită în cadrul OPEC+. Potrivit sursei citate, în luna aprilie, producţia de petrol a Rusiei a fost de aproximativ 9,3 milioane barili pe zi.