Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi-a păstrat joi aproape neschimbată prognoza pentru cererea mondială de ţiţei pe 2012, însă şi-a redus aşteptările de creştere a economiei mondiale şi în zona euro.
În raportul său lunar, OPEC a evaluat la 88,64 de milioane de barili pe zi (bpz) cererea de ţiţei pe 2012, faţă de 88,63 bpz acum o lună. Această cifră reprezintă o creştere de 0,86 bpz comparativ cu 2011, când cererea a atins 87,78 bpz.
"Diferitele evoluţii economice în lume aproape se anulează reciproc, păstrând imaginea globală a consumului de petrol aproape neschimbată faţă de luna trecută", a comentat cartelul.
Cele 12 ţări din OPEC, care produc aproximativ 30% din petrolul mondial, enumeră drept cauze de îngrijorare incertitudinile din zona euro, cererea volatilă a SUA şi creşterea preţurilor, în timp ce creşterea consumului în Japonia şi semnele unei stabilizări a economiei mondiale sunt factori pozitivi.
Prognoza de creştere a economiei mondiale a fost revizuită în jos, la 3,3%, faţă de 3,4% în luna precedentă.
OPEC şi-a redus în special aşteptările privind zona euro, a cărei economie reală a avut de suferit din cauza luptei împotriva crizei datoriilor (-0,3% faţă de -0,2% în luna precedentă), şi cele privind India din cauza inflaţiei din această ţară (6,9% faţă de 7,1% în martie).
Organizaţia, al cărei sediu se află la Viena, a relevat faptul că preţurile continuă să crească, în ciuda unei producţii mai ridicate de petrol a ţărilor din OPEC, dar şi a producătorilor din afara organizaţiei.
"Este clar că preţurile ridicate practicate nu pot fi justificate de mecanismele fundamentale ale pieţei. Este vorba de factori geopolitici şi percepţia unei penurii de petrol… acestea menţin preţurile la niveluri ridicate", a declarat OPEC, adăugând că speculaţiile amplifică aceste temeri şi, prin urmare, determină creşterea preţurilor.
Sursa: Agerpres