OPEC menţine cotele de producţie şi numeşte în funcţia de secretar general un nigerian

Miniştrii Petrolului din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au decis joi, la Viena, să menţină la acelaşi nivel cotele de producţie şi l-au ales pe nigerianul Mohammed Barkindo (foto) în funcţia de secretar general al cartelului, relatează agenţia EFE, citându-l pe ministrul venezuelean al Petrolului, Eulogio del Pino.

În plus, participanţii au aprobat reintegrarea Gabonului ca membru cu drepturi depline, începând cu 1 iulie 2016. 

Del Pino a calificat drept "excelent" rezultatul acestei conferinţe, miniştrii stabilind că "vor continua să discute" diversele propuneri ale membrilor pentru recuperarea controlului producţiei de petrol. 

"Avem secretar general", a spus şeful delegaţiei venezuelene, făcând aluzie la precedenţii trei ani în care au eşuat tentativele de depăşire a divergenţelor interne pentru a ajunge al un consens necesar pentru numirea unui succesor al libianului Abdala El-Badri în fruntea OPEC. 

Miniştrii au decis să aştepte să vadă cum evoluează piaţa după recenta creştere a preţului barilului, care săptămâna trecută a reuşit să depăşească 50 de dolari, nivel aproape dublu faţă de cel din ianuarie, când a atins minimul ultimilor peste 12 ani. 

"Ultima tendinţă a demonstrat că preţul petrolului a început să urce. Trebuie să vedem dacă această tendinţă continuă astfel încât să aducă profituri rezonabile pentru ca producătorii să poată aloca bani pentru investiţii", a spus în conferinţa de presă preşedintele în exerciţiu al OPEC, ministrul qatarez al Energiei, Mohamed bin Saleh al Sada. 

El a avertizat că nivelul actual al cotaţiilor aurului negru nu este suficient pentru promovarea investiţiilor în sector, ceea ce, pe termen mai lung, s-ar putea reflecta într-o ofertă limitată. 

"Dacă preţul petrolului rămâne unde se află azi, este posibil ca anul viitor să aibă loc o nouă cădere (a investiţiilor) şi asta va avea un impact", a spus Mohamed bin Saleh al Sada. 

Totuşi, atât Al Sada cât şi El Badri au exprimat un optimism temperat văzând o tendinţă de creştere pentru prima dată în doi ani. 

"Aceasta este prima reuniune în care vedem că am atins minimul la 22 de dolari pe baril (în ianuarie) şi că (se pare) tendinţa de creştere a început şi va continua", a spus preşedintele organizaţiei. 

El s-a arătat încrezător că această tendinţă va permite reluarea investiţiilor. 

"Atmosfera este pozitivă şi piaţa este confortabilă pentru noi", a spus, la rândul său, El Badri, subliniind însă că mai este nevoie de ceva timp "pentru a ajunge la o decizie adecvată' legată de nivelul producţiei. 

Cota oficială de producţie a OPEC, de 30 milioane barili pe zi, nu a fost modificată din 2011, dar a fost considerată învechită în momentul în care anumite asociaţii au renunţat să o mai respecte. 

Conform ultimelor date publicate de organizaţie, în aprilie cele 13 ţări membre au "pompat" în total 32,44 milioane barili pe zi, circa o treime din producţia mondială de petrol. 

Nigerianul Barkindo va prelua secretariatul general al OPEC din 1 august, în locul lui El Badri, care a ocupat acest post timp de peste 9 ani. 

Barkindo, care a fost secretar general interimar în 2006, are o vastă experienţă în industria petrolieră din ţara sa şi a fost preşedinte al Corporaţiei Naţionale de Petrol din Nigeria, între 2009 şi 2010. 

Gabon, ţară cu 1,6 milioane locuitori, va deveni în iulie al 14-lea membru al grupului petrolier, din care a mai făcut parte în perioada 1975-1994. 

Cu o producţie de petrol de 240.000 barili pe zi, va fi cel mai mic producător din OPEC, poziţie care până acum era ocupată de Ecuador, cu 550.000 barili pe zi. 

Ţara cu cea mai mare producţie este Arabia Saudită (circa 10,2 milioane barili pe zi), urmată de Irak (3,8 milioane barili pe zi). 

Gabon a abandonat OPEC în 1994, în mijlocul unei prăbuşiri a preţului barilului, după ce s-a plâns că pentru economia sa erau prea ridicate contribuţiile la bugetul organizaţiei.

AGERPRES