OPECC: Petrolul rusesc este aproape imposibil de înlocuit
Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) este de părere că întreruperea sau boicotul livrărilor de gaze rusești va face imposibilă înlocuirea acestora, notează Business Insider.
”Am putea observa pierderea a peste 7 milioane de barili pe zi din exporturile ruseşti de petrol, ca urmare a sancţiunilor actuale şi viitoare sau a altor acţiuni voluntare”, a precizat Mohammad Barkindo, secretarul general al OPEC, adăugând ”având în vedere perspectivele actuale ale cererii, ar fi aproape imposibil să se înlocuiască o pierdere de această amploare”.
Întâlnire între OPEC și UE
În cursul zilei de luni, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol și Uniunea Europeană au avut o întâlnire pe fondul presiunilor exercitate asupra blocului comunitar de a impune o interdicție asupra petrolului rusesc. Această interdicție vine în contextul în care Federația Rusă a comis mai multe atrocități în Ucraina.
Un oficial al Comisiei Europene a declarat, pentru Reuters, că blocul comunitar a cerut ca Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol să ia în considerare creșterea ofertei.
Amintim că blocul comunitar este dependent în proporție de 25% de gazul rusesc, însă încearcă să se îndepărteze în totalitate de energia rusă. Recent, UE a interzis cărbunele rusesc şi are în vedere un embargo petrolier.
Prețul petrolului a crescut
Preţurile petrolului au crescut deja cu 30% până în prezent, din cauza războiului din Ucraina, a perturbării fluxurilor comerciale legate de boicot şi a sancţiunii împotriva Rusiei.
Barkindo de la OPEC a spus că „piaţa extrem de volatilă” se datorează mai degrabă factorilor politici decât elementelor fundamentale ale cererii şi ofertei pieţei de petrol.
Luna trecută, Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, a anunțat că OPEC+ – care include OPEC şi alţi producători importanţi precum Rusia – va lăsa politica în afara procesului decizional, potrivit CNBC.
OPEC+ a anunțat luna trecută că va creşte producţia cu aproximativ 432.000 de barili pe zi în luna mai pentru a face faţă unei redresări a cererii pe măsură ce pandemia se va atenua.