In conditiile in care aurul negru a ajuns sub 40 de dolari barilul, era imposibil sa credem ca cele 14 tari care traiesc din exportarea petrolului vor sta degeaba, fara sa aiba nicio reactie.

Pana acum, Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol dadea anunturi cum ca intentioneaza sa scada productia de petrol, sperand ca acest lucru sa ridice pretului barilului. Acest tip de reactie nu a avut, insa, niciun efect.

De data aceasta, presedintele in exercitiu al OPEC a declarat ca pietele trebuie sa pregateasca pentru un anunt „surpriza”, care va fi dat pe 17 decembrie, cand va avea loc reuniunea tarilor din OPEC.

Chakib Khelil, ministrul Energiei din Algeria, tara care va gazdui acest summit, a explicat ca „cea mai buna metoda de a stabiliza preturile este aceea de a le surprinde”.

Acesta a adaugat ca este aproape imposibil ca OPEC sa poata ajusta oferta la cererea atat de scazuta.

Pe 24 octombrie, OPEC a decis reducerea productiei zilnice de petrol cu 1,5 milioane de barili. Este posibil ca pe 17 decemrie, OPEC sa ia din nou aceasta hotarare, iar surpriza sa reprezinte doar nivelul acestei reduceri.

Sursa: Le Figaro