OPEC se aşteaptă la redresarea economiei în 2024 și la o creştere semnificativă a cererii de petrol

OPEC

SURSA FOTO: Dreamstime

OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol) îşi păstrează estimările referitoare la cererea de petrol. Anticipează o recuperare economică în acest an.

OPEC se aşteaptă la redresarea economiei în 2024

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și-a menținut estimarea referitoare la o creștere semnificativă a cererii de petrol în 2024. A evaluat posibilitatea ca economia globală să înregistreze o performanță surprinzătoare în acest an.

În raportul lunar, OPEC a comunicat că se așteaptă ca cererea globală de petrol să crească cu 2,25 milioane de barili pe zi (bpd) în 2024 și cu 1,85 milioane bpd în 2025.

Ambele proiecții rămân neschimbate față de luna precedentă. Acesta este ultimul raport înaintea întâlnirii OPEC+ de la 1 iunie 2024. Acolo se va decide dacă se va prelungi reducerea voluntară a producției de petrol în semestrul doi al anului 2024.

În ciuda unor riscuri potențiale de deteriorare semnificativă, tendințele observate începând cu începutul anului ar putea să creeze oportunități suplimentare de creștere pentru economia globală în 2024 și în perioada ulterioară. Instituția prognozează că, în acest an, cererea pentru petrolul OPEC+ va atinge 43,2 milioane de barili pe zi, în timp ce cererea globală de petrol este estimată să ajungă la 104,5 milioane de barili pe zi. În luna aprilie, producția grupului a totalizat 41,02 milioane de barili pe zi, sub nivelul estimat.

A crescut prețul petrolului. Din ce cauză s-a scumpit barilul?

Cu o zi în urmă, prețurile petrolului au înregistrat o ascensiune datorită semnelor de sporire a cererii în China, cel mai mare importator de petrol. Creșterea prețurilor a fost influențată de posibilele perturbări în livrările din Canada. Acești factori au contribuit la redresarea prețurilor după declinul de 1 dolar pe baril înregistrat în sesiunea anterioară.

Prețurile contractelor futures pentru petrolul Brent au crescut cu 42 de cenți (+0,5%). Au atins nivelul de 83,21 dolari pe baril. Prețurile contractelor futures pentru petrolul West Texas Intermediate (WTI) din SUA au înregistrat o creștere de 66 de cenți (+0,8%). Au atins valoarea de 78,92 dolari pe baril.

Pe piețe, îngrijorarea crescuse în legătură cu posibila afectare a capacității de producție de petrol a Canadei, în valoare de 3,3 milioane de barili pe zi, pe fondul sezonului de incendii.

Datele recente din China arată o creștere a prețurilor de consum pentru a treia lună consecutiv în aprilie 2024. Prețurile de producător au continuat să scadă, indicând o consolidare a cererii interne. Autoritățile guvernamentale intenționează să aprobe alocarea a 1.000 de miliarde de yuani pentru a susține sectoarele cheie ale economiei, echivalentul a 138,26 miliarde de dolari.