Este „o cifră uriaşă şi uluitoare”, a precizat Haitham Al-Ghais. Acesta a adăugat că investiţiile în petrol nu au revenit încă la nivelurile de dinainte de pandemie. El a spus că este dificil de făcut o prognoză privind pieţele petroliere din cauza condiţiilor economice globale actuale.

„Fluctuaţiile puternice fac să fie dificil pentru oricine să prezică un deficit sau un excedent de producţie pentru acest an. Este prea devreme să spunem că suntem într-o recesiune”, a explicat Al-Ghais. Organizaţia doreşte ca în sectorul explorării energiei să fie făcute mai multe investiţii, a adăugat reprezentantul OPEC.

OPEC a decis o creștere moderată a petrolului

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis o creștere moderată a petrolului, cu toate că Statele Unite ale Americii (SUA) au făcut apel pentru o creștere consistentă a petrolului, pe fondul războiului din Ucraina.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, condusă de Arabia Saudită, a fost supusă unor presiuni după ce președintele Biden a declarat că se așteaptă ca Riadul să contribuie la creșterea ofertelor globale, în urma unei călătorii de profil înalt în regat luna trecută. Dar OPEC trebuie să își coordoneze planul de producție cu o coaliție de producători condusă de Rusia, cu care are o alianță de durată. Moscova preferă prețurile ridicate.

În cadrul celei de-a șasea reuniuni de la invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârșitul lunii februarie, ceea ce a făcut ca prețul petrolului să depășească 100 de dolari pe baril pentru prima dată în ultimii opt ani, membrii alianței mai largi, numită OPEC+, au convenit să își majoreze producția colectivă cu 100.000 de barili pe zi în septembrie, au declarat delegații.

Prețul petrolului a suferit foarte mult

Prețul petrolului, care a crescut odată cu reducerea blocajelor Covid-19 și cu reluarea activității economice, a scăzut în ultimele săptămâni din cauza îngrijorărilor legate de creșterea globală. Scăderea a șters cea mai mare parte a câștigurilor înregistrate după invazia Rusiei.

În tranzacțiile de miercuri după-amiază de la Londra, Brent, referința internațională, a crescut cu 1,2%, la 101,74 dolari pe baril, în timp ce țițeiul american a urcat cu 1,4%, la 95,78 dolari.

Statele Unite și alte țări occidentale mari consumatoare de petrol au cerut alianței, care reprezintă aproximativ jumătate din producția mondială de petrol, să pompeze mai mult țiței pentru a contribui la scăderea prețurilor. Rusia preferă prețuri mai mari pentru a compensa pierderile de exporturi cauzate de sancțiunile legate de Ucraina.