Conform oficialilor Opel, noul Insigniaare un interior mai atrăgător şi un exterior mai stilizat, aprofundând filosofia de design a mărcii Opel „măiestria sculpturală întâlneşte precizia germană”. Noile motoare puternice şi extrem de eficiente cu injecţie directă, precum cele două unităţi de propulsie Turbo pe benzină de generaţie nouă şi cea Turbo diesel cu emisii de CO2 de 99 g şi extind portofoliul. Aceste emisii scăzute plasează noul propulsor de 2 litri Turbo diesel în clasa A+ de energie. Ambele variante (120 CP şi 140 CP) consumă, fie în caroserie cu cinci, fie în cea cu patru uşi cu transmisie manuală cu șase trepte şi sistem Start/Stop doar 3.7 litri de combustibil la 100 km în ciclu combinat (Sports Tourer: 3.9 litri/100 km). Opel susține că Insignia 2.0 CDTI va fi cel mai eficient model din punct de vedere al consumului de combustibil din clasa lui.
În timpul îmbunătăţirii postului de conducere, indinerii au pus accent pe trei criterii: utilizare simplă şi intuitivă, personalizarea ofertei de infotainment şi, desigur, confortul şi siguranţa şoferului şi ale pasagerilor. Consola centrală conferă o senzaţie complet nouă de subtilitate şi rafinament, fiind şi centrul unei mulţimi de funcţii şi tehnologii de ultimă oră. Panoul de comandă cu lac negru şi accente cromate a fost mult simplificat. Acesta are acum doar câteva butoane, astfel încât acţionarea sistemului infotainment şi, de exemplu, a sistemului de climatizare, este rapidă şi intuitivă. Noua generaţie a sistemului infotainment a modelului Insignia poate fi controlată prin intermediul unui ecran color de 8 inch, cu acţionare tactilă.
Touchpad-ul este ergonomic integrat în consola centrală şi oferă un mod complet nou, rapid şi intuitiv de acces la sistemul infotainment. Suprafaţa tactilă, iluminată, reacţionează imediat la mişcarea degetelor include şi o caracteristică de răspuns tactil, simplificând foarte mult utilizarea noii generaţii de sistem infotainment, fără a distrage atenţia şoferului de la trafic. Cu ajutorul acestui touchpad pot fi introduse şi litere, prin atingere cu vârful degetelor, de exemplu la căutarea titlului unei piese în baza de date sau a unei localităţi în sistemul de navigaţie. Funcţia avansată de comandă vocală poate fi activată prin simpla apăsare a unui buton de pe volan şi poate procesa mai multe comenzi în acelaşi timp.
Noul Opel Insignia iese în evidenţă şi din perspectiva sistemului de propulsie şi a şasiului. Inginerii Opel au realizat o mulţime de îmbunătăţiri ale şasiului, inclusiv ale amortizoarelor, stabilizatoarelor şi sistemului de direcţie, rezultatul fiind scăderea nivelului de zgomot şi vibraţii şi un confort şi mai mare. Portofoliul mare de motoare, extins de curând, este orientat către performanţă şi confort fără compromis. Noul Opel Insignia oferă posibilitatea alegerii între trei alternative de propulsie, pe benzină, diesel şi GPL (gaz petrolier lichefiat), cu puteri între 110 CP şi 325 CP.
Tema de design îmbină aspiraţiile premium şi caracterul dinamic cu un aspect inconfundabil al părţii frontale, coborâte, pentru a accentua postura lată a autovehiculului. Grila cromată şi ultra-lucioasă este mai lată şi mai coborâtă decât înainte. Bara care conţine logo-ul Opel este mai înclinată şi include lamele care fac o legătură vizuală spre farurile cu design nou. În funcţie de nivelul de echipare, farurile sunt disponibile cu lămpi bi-xenon echipate cu sistemul de iluminare de siguranţă AFL+. Toate blocurile optice sunt produse în negru ultra-lucios, având integrate accente cromate care le subliniază tehnologia. Blocurile optice includ o semnătură vizuală în formă de aripă: luminile de zi cu tehnologie LED şi economie de energie. Inserţiile din josul părţii din faţă a autovehiculului accentuează dimensiunea părţii superioare a grilei. Proiectoarele de ceaţă sunt combinate cu inserţii negre late şi accente cromate. Acestea se lăţesc înspre pasajele roţilor, pentru a scoate în evidenţă lăţimea părţii frontale şi designul de mare clasă al modelului Opel Insignia.
Noul Opel Insignia oferă, de asemenea o mulţime de tehnologii, de caracteristici tehnice pentru siguranţă şi confort. Acestea includ radarul şi sistemele de asistenţă pe bază de camere video de ultimă oră, de la tempomatul adaptiv la asistentul pentru monitorizarea unghiului mort lateral, sistemul de avertizare privind o coliziune frontală şi sistemul de asistenţă la parcare de a doua generaţie, scaune premium cu certificare AGR şi funcţia de acces în autovehicul şi pornire fără cheie „Open & Start”, pentru a enumera doar câteva dintre acestea.