Constructorul auto Opel, divizie a grupului auto american General Motors, a anunţat marţi că va investi 500 milioane de euro pentru extinderea uzinei sale de asamblare a motoarelor de la Szentgotthard (Ungaria), transmite MTI.

Investiţia va crea 800 de noi locuri de muncă, care se vor adăuga celor 600 existente la nivelul uzinei Opel de la Szentgotthard. Graţie acestei extinderi, uzina va putea să producă trei noi motoare pe benzină şi motorină de la finele lui 2012.

Premierul ungar Viktor Orban a anunţat că investiţia va conduce la crearea altor 2.500-3.000 de locuri de muncă în rândul furnizorilor Opel şi că la mijlocul lunii octombrie cabinetul de la Budapesta va decide care va fi sprijinul de stat oferit pentru această investiţie.

Între timp, însă, Ministerul ungar al Economiei a dat publicităţii un comunicat în care precizează că guvernul ungar a acordat proiectului un ajutor de 7,5 miliarde forinţi (26,65 milioane euro) şi se aşteaptă ca aceşti bani să fie returnaţi în decurs de trei ani.

Opel a fost primul grup auto străin care a investit în Ungaria în urmă cu 20 de ani. În 2009, Opel controla 9,8 procente din piaţa auto din Ungaria, iar graţie noii investiţii uzina sa de la Szentgotthard va avea, în 2012, o capacitate de 500.000 de motoare pe an.

SURSA: Agerpres