OpenAI a achiziţionat startupul de căutare şi analiză de baze de date Rockset

OpenAI

OpenAI/SURSA FOTO: Dreamstime

OpenAI, sprijinită de Microsoft, a cumpărat startup-ul Rockset, specializat în căutare și analiză de baze de date, într-un efort de a îmbunătăți infrastructura pentru produsele sale destinate întreprinderilor. Informația a fost confirmată vineri de către fondatoarea ChatGPT, conform Reuters.

OpenAI a cumpărat startup-ul Rockset

Dimensiunea tranzacției nu a fost dezvăluită de companii. OpenAI a utilizat acțiunile sale pentru a achiziționa Rockset într-o tranzacție evaluată la câteva sute de milioane de dolari în valoare de acțiuni, marcând una dintre cele mai semnificative achiziții ale laboratorului de inteligență artificială în expansiune rapidă. Informațiile provin de la surse bine informate cu privire la tranzacție.

OpenAI, care a refuzat să ofere detalii despre oferta sa, a fost evaluată ultima dată la 86 de miliarde de dolari într-o rundă de finanțare din acest an, conform unor investitori.

Rockset, o companie fondată de foști ingineri de la Meta, dezvoltă baze de date pentru căutare și analiză în timp real, beneficiind de aplicarea inteligenței artificiale în aplicații precum chatbot-uri și detecția anomaliilor.

Sprijinită de investitori importanți precum Greylock, Sequoia și Hewlett Packard Enterprise Ventures, Rockset a anunțat anul trecut că a atrag 105 milioane USD în finanțări totale.

Ce rol va avea Rockset

Rockset a anunțat că echipa sa se va alătura OpenAI, iar tehnologia sa va fi integrată în infrastructura de recuperare a produselor destinate întreprinderilor create de producătorul ChatGPT.

Această integrare va permite expertiza Rockset în procesarea datelor în timp real și în căutarea vectorială să îmbunătățească capacitatea OpenAI de a accesa și analiza rapid volume mari de informații. Acest lucru va contribui probabil la furnizarea de răspunsuri mai rapide și mai precise de către modelele de inteligență artificială, având în vedere că OpenAI își propune să ofere instrumente întreprinderilor pentru indexarea și căutarea rapidă a datelor lor.

OpenAI își propune să rămână în frunte prin extinderea ofertelor sale, construită pe succesul produsului său destinat consumatorilor, ChatGPT.

Compania a lansat ChatGPT Enterprise, o versiune dedicată întreprinderilor a chatbotului său și a serviciilor sale de inteligență artificială, cunoscut sub numele de API, adresându-se directorilor din marile companii. De asemenea, OpenAI integrează noi funcționalități în ChatGPT și dezvoltă noi modele de inteligență artificială pentru a rămâne competitivă în fața concurenței, printre care se numără Google din cadrul grupului Alphabet și Anthropic, între altele.

Reuters a raportat în luna precedentă că OpenAI a creat un motor de căutare pentru a concura cu Google și cu startup-ul de căutare AI Perplexity.