Evaluare record a OpenAI

Detaliile privind finanțarea de 6,5 miliarde de dolari pentru OpenAI, care nu au fost dezvăluite anterior, evidențiază evoluția semnificativă a companiei, transformându-se dintr-o organizație nonprofit axată pe cercetare în cel mai valoros startup de inteligență artificială din lume. Pentru a atrage investiții suplimentare și a susține dezvoltarea inteligenței artificiale generale (AGI), care ar putea depăși inteligența umană, OpenAI este dispusă să facă schimbări structurale semnificative.

Runda de finanțare considerabilă a OpenAI a generat un interes ridicat din partea investitorilor și ar putea fi încheiată în următoarele două săptămâni, pe fondul creșterii accelerate a veniturilor companiei, potrivit surselor.

Investitori actuali precum Thrive Capital, Khosla Ventures și Microsoft sunt așteptați să participe la noua rundă de finanțare, iar noi jucători, inclusiv Nvidia și Apple, și-au exprimat interesul de a se alătura. Sequoia Capital poartă de asemenea discuții pentru a reveni ca investitor.

În cazul în care restructurarea nu va reuși, OpenAI va trebui să renegocieze evaluarea cu investitorii, stabilind un nou nivel de conversie al acțiunilor, posibil unul mai redus, conform surselor care au dorit să rămână anonime. OpenAI a declarat că, în continuare, se concentrează pe dezvoltarea unei inteligențe artificiale care să aducă beneficii tuturor, colaborând în acest sens cu consiliul său nonprofit.

”Organizaţia nonprofit este esenţiala misiunii noastre şi va continua să existe”, a spus purtătorul de cuvânt al companiei.

Eliminarea plafonului de profit

Eliminarea plafonului de profit pentru OpenAI ar necesita acordul consiliului său non-profit, din care fac parte directorul general Sam Altman, antreprenorul Bret Taylor și alți șapte membri. De asemenea, compania a discutat cu avocați despre posibilitatea de a-și transforma structura din organizație non-profit într-o corporație cu beneficii limitate, similară cu modelele adoptate de rivali precum Anthropic și xAI, conform surselor.

Nu este sigur dacă astfel de modificări majore în structura corporativă vor avea loc. Înlăturarea plafonului de profit, care până acum a limitat câștigurile potențiale ale investitorilor OpenAI, ar putea crește și mai mult beneficiile pentru investitorii inițiali. Totodată, această schimbare ar putea ridica semne de întrebare cu privire la guvernanța companiei și la devierea de la scopul său inițial de non-profit.

OpenAI a afirmat că plafonul de profit a fost impus pentru a încuraja cercetarea și dezvoltarea AGI (Inteligență Artificială Generală) într-un mod care să echilibreze interesele comerciale cu siguranța și durabilitatea, și nu să prioritizeze doar maximizarea profitului.

Fondată în 2015 ca o inițiativă de cercetare nonprofit, OpenAI a avut misiunea de a dezvolta inteligență artificială în beneficiul umanității. În prezent, compania este controlată de o organizație-mamă non-profit și și-a intensificat eforturile de comercializare prin servicii precum ChatGPT, care numără peste 200 de milioane de utilizatori.

Investitorii OpenAI au în continuare o limită plafonată a câștigurilor, orice profit suplimentar fiind redirecționat către organizația nonprofit. Pentru investitorii din prima rundă, rentabilitatea este limitată la 100 de ori suma investită inițial.

”Ne aşteptăm ca acest multiplu să fie mai mic pentru rundele viitoare”, a spus compania într-o postare pe blog din 2019, care detaliază structura.

OpenAI a reușit să atragă peste 10 miliarde de dolari în ultimii ani, cea mai mare parte a acestor fonduri provenind de la Microsoft. În februarie, compania a fost evaluată la 80 de miliarde de dolari, în cadrul unei oferte de licitație prin care a vândut acțiuni deja existente, tranzacție gestionată de Thrive Capital.