OpenAI a fost evaluată la 80 de miliarde de dolari
Compania OpenAI a încheiat un nou acord. Acesta prevede vânzarea unor acțiuni deja existente.
Potrivit presei internaționale este vorba despre acțiunile care evaluează compania la cel puţin 80 de miliarde de dolari. Amintim că această companie este un startup susținut de Microsoft.
Firma intenționează să vândă acțiuni existente printr-o ofertă de licitație organizată de către firma de capital de risc Thrive Capital.
În conformitate cu înțelegerea, angajații vor avea posibilitatea să obțină fonduri din vânzarea acțiunilor deținute la companie, în loc să se recurgă la o rundă de finanțare tradițională pentru atragerea de capital pentru afacere.
OpenAI nu a furnizat imediat un răspuns la cererea de comentarii din partea Reuters.
Compania a convenit unui alt acord similar în 2023
Compania a încheiat un acord similar la începutul anului anterior.
Thriva Capital, Sequoia Capital, Andreessen Horowitz și K2 Global, firme de capital de risc, au convenit să achiziționeze acțiuni OpenAI printr-o ofertă de licitație. Astfel, au evaluat valoarea companiei la aproximativ 29 de miliarde de dolari.
Lansarea chatbotului ChatGPT de către OpenAI către finalul anului 2022 a generat un interes considerabil în domeniul inteligenței artificiale, determinând companiile să exploreze noi modalități de a profita de potențialul acestei tehnologii.
Sam Altman, directorul executiv al OpenAI, se pare că a purtat discuții pentru atragerea de fonduri în vederea dezvoltării unei afaceri în domeniul cipurilor. El a avut ca obiectiv îmbunătățirea capacității globale de construire a cipurilor pentru generarea de noi instrumente legate de inteligența artificială.
Sam Altman vrea 7 miliarde de dolari
Omul din spatele ChatGPT face curte Emiratelor Arabe Unite pentru a investi în inteligența artificială care consumă multă energie. Dar dacă se dovedește că tehnologia sa nu poate repara lumea, are un plan de scăpare.
Suma pe care încearcă să o strângă reprezintă puțin sub o treime din PIB-ul SUA. De asemenea, este destul de aproape de bugetul federal de 6,3 miliarde de lire sterline pentru 2022.
Suma este cu 3 mld. dolari mai mult decât cele 4 mld. dolari (ajustate la inflație) pe care SUA le-au cheltuit pentru cel de-al Doilea Război Mondial, se arată într-o analiză publicată pe The Guardian.
Dar Altman nu urmărește doar să devină un John D. Rockefeller al vremurilor noastre.
Vrea să facă lucruri – în special GPU (unități de procesare grafică) de care au nevoie sistemele de învățare automată.
Aceasta înseamnă construirea de unități de fabricare a semiconductorilor (fabs).
Acestea costă aproximativ 20 de miliarde de dolari fiecare și necesită patru sau mai mulți ani pentru a fi puse în funcțiune și a deveni productive.
Acestea necesită, de asemenea, personal foarte bine calificat – de care industria americană a semiconductorilor duce lipsă cu aproximativ 70.000 de persoane.