OpenAI va cere bani pentru ChatGPT. Va fi lansată o versiune premium

Într-un anunț făcut pe serverul oficial Discord al companiei, OpenAI a declarat că „începe să se gândească la cum să monetizeze ChatGPT”, ca una dintre modalitățile de a „asigura viabilitatea pe termen lung a instrumentului”.

Versiunea monetizată a ChatGPT se va numi ChatGPT Professional, se pare. Asta conform unui link de listă de așteptare pe care OpenAI l-a postat pe serverul Discord, care pune o serie de întrebări despre preferințele de plată, inclusiv „La ce preț (pe lună) considerați că ChatGPT ar fi atât de scump încât nu ați lua în considerare cumpărarea lui?”.

Lista de așteptare prezintă, de asemenea, beneficiile ChatGPT Professional, care nu includ ferestre de „blackout” (adică indisponibilitate), nici o restricție și un număr nelimitat de mesaje cu ChatGPT – „cel puțin de două ori mai mare decât limita zilnică obișnuită”. OpenAI spune că cei care completează formularul de pe lista de așteptare pot fi selectați pentru versiunea pilot a ChatGPT Professional, dar că programul se află în stadii experimentale și nu va fi disponibil pe scară largă „în acest moment”.

În ciuda controverselor și a mai multor interdicții, ChatGPT s-a dovedit a fi o victorie publicitară pentru OpenAI, atrăgând atenția majoră a mass-media și generând nenumărate meme-uri pe rețelele de socializare. Unii investitori implementează ChatGPT în fluxurile lor de lucru. Ryan Reynolds a apelat la ChatGPT pentru a scrie o reclamă pentru Mint Mobile, operatorul de telefonie mobilă pe care îl deține parțial. Iar Microsoft se pare că va încorpora inteligența artificială din spatele ChatGPT în suita sa Office și în Bing.

Peste un milion de utilizatori la începutul lunii decembrie 2022

ChatGPT avea peste un milion de utilizatori la începutul lunii decembrie – o bază de utilizatori de invidiat, indiferent de măsură. Dar este un serviciu costisitor. Potrivit co-fondatorului și directorului general al OpenAI, Sam Altman, cheltuielile de operare ale ChatGPT sunt „amețitoare”, ridicându-se la câțiva cenți pe chat în costurile totale de calcul. ChatGPT este găzduit în cloud-ul Azure al Microsoft.

OpenAI se află sub presiune pentru a obține profit din produse precum ChatGPT înainte de o investiție de 10 miliarde de dolari din partea Microsoft, despre care se zvonește că ar fi de 10 miliarde de dolari. OpenAI se așteaptă să câștige 200 de milioane de dolari în 2023, o nimica toată în comparație cu cele peste 1 miliard de dolari care au fost investite în startup până acum.

Semafor a raportat săptămâna aceasta că Microsoft dorește să obțină o participație de 49% din OpenAI, evaluând compania la aproximativ 29 de miliarde de dolari. Conform termenilor tranzacției, Microsoft ar urma să primească trei sferturi din profiturile OpenAI până când își va recupera investiția, investitorii suplimentari urmând să preia 49%, iar OpenAI să păstreze restul de 2% din capital.

OpenAI are o structură corporativă neobișnuită, funcționând după un model de „profit plafonat” care limitează randamentul finanțatorilor la de 100 de ori mai mult decât investiția lor – sau poate mai puțin în viitor, scrie Tech Crunch.