cu licenta. Totusi, in loc sa piratam, putem folosi alternative gratuite, care se pot dovedi foarte bune. Un exemplu este OpenOffice, concurentul Microsoft Office.OpenOffice isi are inceputurile in StarOffice de la Sun. Conform producatorilor, scopul acestui proiect este de a realiza o suita office gratuita, la standarde inalte, care sa functioneze pe majoritatea sistemelor de operare. Microsoft Office a fost si este in continuare o solutie foarte buna, oferind destul de multe funtionalitati in plus fata de concurenta. Totusi, are un singur dezavantaj major. Licenta are un pret destul de piperat. Pentru un utilizator care vrea doar sa scrie o scrisoare in Word sau sa tina evidenta cheltuielilor in Excel, pretul nu se justifica in cele mai multe din cazuri. In acceasi situatie se pot afla si firmele mai mici, pentru care orice cheltuiala in plus nu este niciodata binevenita.In acest moment exista doua versiuni a suitei de la OpenOffice. O versiune mai veche si o varianta aflata in teste, cu mai multe functionalitati, dar inca instabila. In general, OpenOffice este asemanator cu produsul Microsoft, inclusiv la modul in care sunt dispuse butoanele. Este intr-un fel explicabil, deoarece cei de la OpenOffice au vrut sa-i ajute pe utilizatori sa migreze cat mai usor spre produsul lor. In plus, asa cum am spus si mai sus, Microsoft Office este un produs reusit si nu se justifica reinventarea functilor de baza.
Interfata OpenOffice, mai putin prietenoasa
Cu toata straduinta celor de la OpenOffice, interfata nu pare la fel de prietenoasa ca cea de la Microsoft, iar functiile mai avansate, se pot dovedi mai dificil de invatat. Totusi, pe site-ul www.tutorialsforopenoffice.org exista cateva tutoriale care se pot dovedi folositoare, chiar daca uneori nu par sa ofere toata informatia de care utilizatorul are nevoie.Cea mai mare asemanare se gaseste la Writer, editorul text din suita OpenOffice. Acesta lucreaza in mod normal in formatul propriu, cu extensia proprie (.oo). Se pot salva si deschide fisiere Word fara nici un fel de probleme de compatibilitate. Totusi, deschiderea fisierelor Word ia ceva timp, deoarece in spate OpenOffice converteste formatul Microsoft in formatul propriu. O functionalitate interesanta este posibilitatea de a salva fisierele in format Adobe Reader.Char, echivalentul OpenOffice al Excel-ului, se doveste foarte bun pentru utilizatorii care nu au prea multe cerinte. Microsoft Excel este mai folositor celor care folosesc la maximum posibilitatile unei astfel de aplicatii. Cele mai mari diferente de design si functionalitate sunt in cazul Impress, echivalentul PowerPoint. Un lucru mai putin important, pentru ca acest tip de aplicatie este cel mai putin folosit dintr-o suita office.Ca o concluzie finala, as putea spune ca OpenOffice merita sa fie testat de oricine care are nevoie de o suita office. Este un produs care promite foarte multe si se ridica cu succes la standardele impuse de Microsoft.

OpenOffice 1.1.1

Plusuri:
• Este gratuit. Pentru utilizatorul care nu vrea sau nu-si permite sa dea bani pe o astfel de solutie, OpenOffice este exact de ce are nevoie.
• Poate salva si deschide majoritatea documentelor, inclusiv cele de la Microsoft. In plus, Writer, echivalentul Word-ului, poate salva si in format Adobe Reader (.pdf)
Minusuri:
• Are unele probleme de compatibilitate. Transferul documentelor intre programele de la OpenOffice si Microsoft Office nu se face de fiecare data corect.
• Chiar daca este foarte asemanator cu Microsoft Office, utilizatorii noi au nevoie de ceva timp pentru a se acomoda.

Microsoft Office 2003

Plusuri:
• Este familiar aproape oricui foloseste PC-ul, fiind cel cu suita office cea mai folosita. In plus, pare mult mai prietenos cu utilizatorul.
• Pentru utilizatorii care folosesc la maximum capacitatile unei suite office, produsul de la Microsoft este, probabil, cea mai buna alegere, deoarece ofera cele mai multe functii avansate.
Minusuri:
• Pretul licentei este cam piperat. Pentru cei care vor numai sa foloseasca Word-ul, cumpararea unei licente nu se justifica in cele mai multe din cazuri.
• Functioneaza numai pe sistemele Windows XP si 2000, spre deosebire de OpenOffice, care ruleaza si pe Linux sau Mac OS X.