Statele care au denunțat acțiunile din Rusia sunt: Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, România și Suedia. SEAE este o instituție esențială a Uniunii Europene, înființată prin Tratatul de la Lisabona, care asistă Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă și de securitate comună.
SEAE: Manipulările din Rusia se desfășoară printr-o combinație de canale
Înaltul Reprezentant al UE, Kaja Kallas, a subliniat că statul rus și actorii afiliați pro-Kremlin se coordonează pentru a lansa atacuri de manipulare și interferență în informațiile străine (FIMI). Scopul principal al acestor atacuri este să genereze neîncredere, să provoace diviziuni interne și să influențeze procesul decizional democratic. Kallas a adăugat că cel mai eficient mod de a contracara aceste activități maligne este de a le dezvălui, de a furniza fapte și adevăruri, și de a sprijini presa independentă.
Manipulările rusești se desfășoară printr-o combinație de canale, incluzând rețeaua diplomatică și serviciile de securitate rusești, mass-media controlată de stat, platformele de socializare, companiile private și proxy locali. Acestea sunt utilizate într-o manieră integrată, pentru a amplifica și multiplica efectele propagandei Kremlinului.
Un exemplu semnificativ al tacticii de manipulare este operațiunea „Doppelganger”
Un exemplu semnificativ al tacticii de manipulare ale Rusiei este operațiunea „Doppelganger”, descoperită de EU Disinfo Lab în septembrie 2022. Această operațiune vizează uzurparea identităților sau crearea de profiluri false, prin care știri false sunt atribuite unor instituții media renumite sau celebrități, pentru a înșela publicul și a infiltra propaganda pro-Kremlin.
Operațiunea „Doppelganger” a fost lansată în contextul invaziei ruse în Ucraina din februarie 2022 și a dus la crearea a aproximativ 700 de site-uri false. Estimările indică faptul că aceste site-uri au vehiculat zeci de mii de articole înșelătoare, în încercarea de a manipula opinia publică.
Serviciul European de Acțiune Externă spune că tehnici similare au fost detectate și la alegerile recente din Georgia și Republica Moldova. Potrivit SEAE, tentativele de interferență ale Kremlinului ar fi inclus alegerile pentru Parlamentul European din 2024, deși nu au reușit să perturbe procesul electoral.
În ziua de 16 decembrie 2024, Uniunea Europeană a impus măsuri restrictive împotriva a două persoane din spatele campaniei „Doppelganger”, ca răspuns la activitățile hibride și acțiunile de destabilizare ale Rusiei în străinătate.