Cum miza pusa in joc este evaluata la peste un miliard de dolari, batalia aliniaza nume importante ale afacerilor din Romania. Dar metodele folosite sugereaza ca, dincolo de oamenii de afaceri, in umbra se infrunta interese divergente ale unor servicii secrete. Deocamdata, a iesit la lumina transcrierea unor convorbiri absolut private intre doi dintre oamenii de afaceri al caror nume a fost legat de competitia pentru Petrom. Faptul ca cei doi si-au recunoscut conversatiile in respectiva transcriere este o dovada suficienta ca astfel de actiuni de spionaj nu sunt simple inchipuiri ale unor minti bolnave. Desigur, sursa respectivei inregistrari ramane inca necunoscuta, dar nu este prea greu de asociat cu unul dintre serviciile secrete care lucreaza in Romania. Lunile care vor veni vor scoate, probabil, la lumina alte documente de acest gen, inregistrari ale unor convorbiri petrecute in tabara adversa.
Dar acesta este doar inceputul. Demisia fostului presedinte al societatii nationale Petrom, informatiile privind operatiuni absolut dubioase petrecute in interiorul companiei, documente legate de felul in care a fost ales consultantul pentru privatizare si alte asemenea evenimente, aparent fara legatura intre ele, fac parte din operatiunile de „pregatire” a unui razboi de lunga durata intre interesele politice, de afaceri, interne sau externe, legate de „privatizarea anului”. Nici una dintre datele ce vor aparea de acum incolo in legatura cu Petrom nu va fi intamplatoare si fiecare face parte dintr-o tesatura complicata, si nu intotdeauna vizibila, dar definitorie pentru viitorul companiei nationale.
In acest numar, Capital scoate la lumina felul in care s-au aliniat taberele pentru lovitura de deschidere a acestui joc. O arhitectura departe de a fi definitiva si departe de a fi clar stabilita, care graviteaza, deocamdata, in jurul a doi oameni importanti: Dan Voiculescu si Ovidiu Tender. Primul este curtat de toata lumea ca potential partener intr-un consortiu pentru privatizare, chiar daca neaga interesul pentru Petrom. Al doilea, apropiat al presedintelui Ion Iliescu (a carui atitudine proamericana a surprins, la inceput, pe toata lumea) este singurul care, in acest moment, admite nu numai ca are un interes direct in privatizare, dar ca are si mijloacele financiare, si partenerii necesari. Asociatii de peste Ocean de care vorbeste Ovidiu Tender vor ridica, probabil, mult din sprancene.
Dinu Patriciu, al carui nume a fost asociat cu cel al lui Dan Voiculescu, are propriile sale probleme cu rafinaria Petromidia si este probabil ca actiunile viitoare vor fi dictate de interesele legate de rafinaria de la malul marii. Liviu Luca, liderul sindicatelor din petrol si gaze, reprezinta un partener interesant, atata timp cat strategia de privatizare prevede vanzarea a 10% din actiunile Petrom catre salariati. Liviu Luca va dori sa joace orice carte care i se pare castigatoare, de aceea rolul sau va fi definit mai tarziu si se va juca in jurul celui care are cele mai mari sanse de castig. In ceea ce-l priveste pe Sorin Ovidiu Vintu, pronuntarea numelui sau in legatura cu privatizarea Petrom nu este surprinzatoare. Pe vremea cand Gelsor inca exista, a fost artizanul unei strategii de privatizare a Petrom, strategie care prevedea inclusiv alierea cu grupul de firme condus de Dan Voiculescu.
Privatizarea Petrom are toate ingredientele pentru a deveni un subiect de pagina intai. Recenta ruptura intre premierul Adrian Nastase si ministrul industriilor, Dan Ioan Popescu, adauga savoarea politica de care subiectul avea nevoie. In toata aceasta infruntare, interesele Petrom si ale contribuabilului roman trec pe locul doi. Acolo vor ramane pana la finalizarea ostilitatilor.