Operațiunea „trebuie salvat soldatul AstraZeneca”
Este pe cale să devină cel mai dezavuat dintre vaccinuri ? De la autorizarea sa în Franța la începutul lunii februarie, vaccinul AstraZeneca, dezvoltat de un laborator britanic, și-a atras multe îngrijorări și critici. Având în vedere nivelul de neîncredere în vaccinare în Franța, autoritățile își redublează cuvintele liniștitoare. În calitate de președinte al Consiliului de orientare pentru strategia de vaccinare, Alain Fischer, a declarat, vineri, la Classic Radio:
„Nu există exces de accidente de tromboză în rândurile populației legat de injectarea AstraZeneca”, a asigurat el. Și „dl vaccin” al guvernului a adăugat: „trebuie, pe de o parte, să îi asigurăm pe concetățenii noștri că atunci când puteți fi vaccinat cu AstraZeneca, trebuie să o faceți. Și continuați foarte scrupulos cu analiza celor 30 de cazuri pentru a afla exact ce se întâmplă”.
Deoarece pentru moment, din cinci milioane de persoane vaccinate cu AstraZeneca, au fost identificate doar 30 de cazuri de evenimente tromboembolice, arată La Liberation.
”Nu este nevoie să suspendăm vaccinarea”
Joi, în timpul unei conferințe de presă, ministrul Sănătății a ales să încerce să liniştească oamenii.
„Nu este nevoie să suspendăm vaccinarea cu AstraZeneca”, a spus Olivier Véran, bazându-se pe recomandările Agenției Europene pentru Medicamente (EMA). „Anchete sunt efectuate în mod sistematic de fiecare dată când se declară un efect secundar grav”, a adăugat el, referindu-se la criticile cu privire la efectele secundare. Întrebările legate de AstraZeneca vizează şi eficacitatea acestuia. „Acest vaccin a demonstrat o eficiență absolut remarcabilă, comparabilă cu vaccinurile ARN, Pfizer și Moderna”, a susţinut, vineri, Alain Fischer.
Principala plângere la adresa vaccinului AstraZeneca: formarea cheagurilor de sânge care apar la persoanele care au primit o doză de vaccin. Temerile au crescut după știrea morții unei asistente de 49 de ani, după injectarea unei prime doze de AstraZeneca la spitalul regional Zwettl din Austria. Chiar dacă „nicio legătură de cauzalitate” între decesul asistentei și vaccin nu a fost stabilită de către Oficiul Federal pentru Siguranța Sănătății (BASG), Austria a cerut totuși retragerea unui lot de vaccinuri, „din motive de siguranță”, alimentând astfel suspiciunile.
Țările care au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca
Danemarca, urmată de Islanda și Norvegia, au anunțat deja că suspendă utilizarea AstraZeneca. Italia, Estonia, Lituania, Letonia și Luxemburg au optat pentru suspendarea unui singur lot. Mai multe țări continuă să anunțe suspendarea utilizării vaccinului, cum ar fi Bulgaria, vineri. Thailanda a mai spus că dorește să întârzie lansarea campaniei sale de vaccinare cu AstraZeneca. Organizația Mondială a Sănătății a declarat, vineri, că „nu există niciun motiv pentru a nu folosi” vaccinul AstraZeneca.
„Da, ar trebui să folosim în continuare vaccinul AstraZeneca”, „nu există niciun motiv să nu-l folosim”, a declarat Margaret Harris, purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății, vineri, în cadrul unui briefing de presă al ONU la Geneva.
Sursă foto: Dreamstime