In plus, operatorul national de telefonie fixa va avea de pierdut si de pe urma nivelului scazut al tarifelor de interconectare pe care le va incasa de la operatorii de telefonie fixa nou intrati, dar si din pierderea monopolului la apelurile internationale. Jucatorii din piata nu pling de mila RomTelecom, dar se tem ca, daca veniturile acestuia vor scadea, va fi nevoit sa compenseze pierderile prin majorari de tarife la alte servicii. Cu alte cuvinte, fie ca ne convine sau nu, daca RomTelecom o va duce prost si ceilalti jucatori deja existenti pe piata vor avea probleme. Media valorii tarifului de convorbire de pe un fix pe unul mobil in Franta sau Germania este de 15 centi pe minut, iar de la un telefon mobil la unul fix de patru-cinci centi pe minut.
In Romania, actualele tarife de conectare de la un terminal fix la unul mobil si invers au fost impuse de statul roman in 1997. Astfel, un abonat RomTelecom plateste acum in medie 17 centi pe minut pentru fiecare apel efectuat catre un terminal mobil. Din aceasta valoare 12 centi reprezinta tariful de interconecatre pe care il incaseaza Orange sau Connex, iar cinci centi merg in buzunarul operatorului national de telefonie fixa.
De cealalta parte, un abonat al Orange sau Connex plateste in medie 8-11 centi pe minut pentru un apel efectuat pe un telefon fix. Cinci centi reprezinta taxa perceputa de RomTelecom, iar diferenta este profitul incasat de compania de telefonie mobila. Orange sau Mobifon incaseaza mai mult de la compania nationala in prisma investitiilor masive facute in retele. Acum, reprezentantii RomTelecom si cei ai operatorilor de telefonie mobila spun ca ANRC le-a sugerat sa reduca tarifele de interconectare cu o valoare care sa asigure o reducere cu peste 20% a convorbirilor efectuate de abonatii lor. Adica, asa cum a spus Bernard Moscheni, directorul general al Orange, de la 5 centi la 1,5 centi pe minut la apelurile de pe mobil pe fix si de la 12 centi la 9-10 centi in cazul acelora de pe fix pe mobil.
O scadere de doi centi a tarifului fix implica o reducere de 20% a veniturilor operatorilor de telefonie mobila incasate din acest serviciu. Reducerea de la cinci centi la 1,5 centi a tarifului incasat de compania nationala ar aduce automat o reducere de peste 22% a veniturilor (surse din companie vorbesc despre un trafic anual de peste 600 milioane de minute). Aceasta reducere se adauga unei prognoze care vorbeste despre reducerea la jumatate a incasarilor din apelurile internationale (cele din categoria incominf adica effectuate din afara tarii) fiind vorba de 100 milioane de minute lunar.
Panagiotis Kargados, directorul general al RomTelecom, spune ca reducerea cu peste 25% a tarifului de interconectare cu telefonia mobila va zdruncina pozitia financiara a companiei pe care o conduce. El a refuzat insa sa spuna care sunt propunerile pe care le-a facut ANRC. Bernard Moscheni spune ca trei centi pe minut, respectiv 11 centi pentru un minut de pe fix pe mobil, ar fi o valoare acceptabila si „la limita profitabilitatii”.
Noii intrati pe piata se simt protejati de o autoritate care le promite ca noile costuri de conectare vor fi „o baza buna pentru a-si onora platile de interconectare si de a practica tarife competitive la utilizatorul final”. Mihai Batraneanu de la PC Net se teme ca operatorii de telefonie mobila vor impune pe piata tarife de interconectare mult prea mari.
Se amana liberalizarea de la 1 ianuarie?
· sefii de la Atena ai RomTelecom s-au suparat din nou. Atat de tare incat ameninta voalat ca vor face tot posibilul sa amane liberalizarea telefoniei fixe din Romania la
1 ianuarie 2003. In ultimele luni, impreuna cu companii internationale de audit, managerii RomTelecom au pregatit mai multe scenarii de tarifare pentru 1 ianuarie 2003.
· Ei nu au mai apucat sa le sustina in fata autoritatilor romane, deoarece autoritatea de reglementare a publicat pe propriul site varianta personala a tarifelor de conectare. E adevarat, cu promisiunea ca acestea nu sunt cele finale, ci sunt supuse negocierii. Conducerea OTE sustine insa ca raul a fost deja provocat si ca orice negociere in sus (adica in sensul majorarii de la 1,5 eurocenti la 2,5 eurocenti a tarifului de interconectare pentru convorbirile interurbane de exemplu) ar arunca RomTelecom intr-o pozitie complet nefavorabila.
· In aceste conditii, razboiul purtat pe taramul tarifelor intre RomTelecom si ANRC ar putea avea consecinte neasteptate.
· Cel mai pessimist scenariu se refera la neacceptarea de catre RomTelecom a tarifelor de interconectare propuse de ANRC si atacarea in instanta a acestora. RomTelecom va face acest lucru chiar si cu riscul de a fi penalizat cu 5% din cifra de afaceri pe anul viitor, asa cum a prevazut ANRC drept sanctiuni pentru nerespectarea tarifelor de interconectare. In aceasta situatie liberalizarea telefoniei fixe se va amana pana ce instanta va lua o decizie.