Serviciile 4G sunt disponibile în România, încă de la finele anului trecut. Orange şi Vodafone au lansat aceste servicii în ţara noastră în noimebrie, respectiv decembrie, în timp ce Cosmote a terminat testele anul acesta şi pregăteşte lansarea reţelei.
Serviciile 4G Vodafone pot fi testate în Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Galaţi şi Timişoara, în timp ce clienții Orange pot folosi internetul mobil 4G în București – în zona centrală și de nord, în zona metropolitană din nordul capitalei, în stațiunile de vacanță de pe Valea Prahovei, în zona Bran-Moieciu și în Poiana Brașov.
A patra generație în tehnologia comunicațiilor mobile, oferită pe baza standardului LTE (Long Term Evolution), permite viteze de navigare net superioare celei 3G, de până la 100 Mbps download și 50 Mbps upload.
Cât de mare este viteza?
Capital a avut ocazia să testeze serviciul 4G Orange în Predeal, iar viteza maximă de download atinsă, cu modemul Huawei E392 4G, a fost de 50 de Mbps. Mădălina Suceaveanu, Chief Technology Officer Orange România, a declarat că vitezele 4G din ţara noastră sunt net superioare celor din Suedia şi Norvegia, oferite de TeliaSonera. TeliaSonera a lansat prima reţea 4G din lume în Suedia şi Norvegia în 2009. Compania operează în prezent reţele 4G LTE în Suedia, Danemarca, Norvegia, Finlanda, Lituania, Letonia şi Estonia. Cei mai mulţi clienţi îi are în Suedia, iar aici vitezele de download sunt în jur de 20 de Mbps.
Orange nu oferă încă cea mai mare viteză posibilă. “Maturitatea serviciilor 4G, din punct de vedere al vitezei, va fi atinsă începând cu aprilie 2014 când vom putea folosi spectrul cumpărat cu acest scop”, a precizat Suceveanu.
"Noi am creat premisele pentru lansarea comercială a serviciilor 4G începând cu 2013 în mediul urban şi cu 2014 în mediul rural", potrivit lui Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Dispozitivele 4G, epuizate la Vodafone
La Vodafone, serviciile 4G sunt disponibile atât pentru clienții noi, cât și pentru cei existenți, numai împreună cu abonamentele de internet mobil pentru laptop şi tabletă: Internet Nelimitat Turbo 75 şi Internet Nelimitat Turbo 100. Pachetul Internet Nelimitat Turbo 75 include trafic de 12 GB, cu o viteza de download de până la 75 Mbps şi de upload de până la 37,5 Mbps, pentru 19 euro / lună. Pachetul Internet Nelimitat Turbo 100 include 20GB trafic de date, cu o viteză de download de până la 100 Mbps şi o viteză de upload de până la 50 Mbps, pentru 25 euro / lună.
Legat de dispozitive, Vodafone oferă un Modem Huawei K5005 (139 €, preţ fără abonament) şi tableta Asus Transformer Pad Infinity 700KL (609 € preţ fără abonament). Singura problemă este că acestea nu mai există de ceva timp în stoc, conform informaţiilor de pe site.
La Orange ai abonamente care pornesc de la 15 euro (Colibri 15, primii 9 GB la viteze 4G sau H+, restul până la 128 Kbps) şi care ajung până la 35 de euro (Colibri 35 primii 15 GB la viteze 4G sau H+, restul până la 128 Kbps). Dispozitivele disponibile sunt modemul Huawei E392 şi tableta Samsung Galaxy Note 10.1.
În ceea ce priveşte telefoanele mobile compatibile cu reţelele 4G, oficialii Orange au declarat că iPhone 5 va funcţiona în reţea şi vor face un anunţ în acest sens la momentul potrivit.