Cand numarul companiilor in curs de delistare de pe piata Rasdaq a ajuns la 250, fostul presedinte al Rasdaq, Septimiu Stoica, amintea prin declaratii publice, de un proiect de restructurare pe categorii a pietei extrabursiere. Conform acelui proiect, companiile care nu inregistrau tranzactii ar fi trebuit incluse intr-o categorie de "necotate", pentru a structura piata pe criterii valorice. Noua generatie de brokeri, a caror asociatie administreaza acum Rasdaq, nu mai accepta insa formule inter
Cand numarul companiilor in curs de delistare de pe piata Rasdaq a ajuns la 250, fostul presedinte al Rasdaq, Septimiu Stoica, amintea prin declaratii publice, de un proiect de restructurare pe categorii a pietei extrabursiere. Conform acelui proiect, companiile care nu inregistrau tranzactii ar fi trebuit incluse intr-o categorie de „necotate”, pentru a structura piata pe criterii valorice.
Noua generatie de brokeri, a caror asociatie administreaza acum Rasdaq, nu mai accepta insa formule intermediare. „Nu are rost sa incercam sa impacam si capra si varza. Cine vrea sa intre in piata, trebuie sa indeplineasca anumite conditii. Prefer sa am in fata 50 de companii pe care se fac ceva tranzactii, decat 5.000 din care sa nu inteleg nimic”, afirma un broker care a preferat sa ramana anonim.
Operatorii pietei sustin ca structurarea pietei pe categorii nu este exclusa, dar resping varianta mentinerii in piata a emitentilor care nu indeplinesc cerintele minime impuse prin regulamente emise de CNVM.
Ei spun ca sistemul este incarcat cu actiunile unor companii „fantoma”, unele dintre ele aflate chiar in curs de lichidare, in timp ce firme private in cautare de capital nu intra pe piata tocmai pentru a nu se pierde in multimea de societati cotate, fara sa atraga atentia investitorilor. „Au inceput sa se dezvolte in Romania grupuri de companii care au nevoie de finantare si avem acum ocazia de a le oferi o piata curata pentru a face emisiuni de actiuni. Societatea de asigurari Ardaf si Banca Carpatica sunt exemple concludente. Alte 3-4 companii vor mai fi listate pe Rasdaq in toamna. Administratorii Rasdaq nu fac altceva decat sa se orienteze catre ceea ce se cere pe piata valorilor mobiliare, si acesta mi se pare mersul firesc al lucrurilor”, sustine traderul O.D.
Valoarea tranzactiilor inregistrate saptamana trecuta pe piata Rasdaq a depasit 1,5 milioane dolari, prin aportul a doua tranzactii speciale, in valoare de aproximativ 800.000 USD. Eliminarea din piata a celor 250 de companii nu s-a resimtit in nici un fel. Totusi, brokerii sustin ca primele semne pozitive nu vor intarzia mai mult de cateva luni.
Cu o medie zilnica a valorii tranzactiilor de aproximativ 160.000 USD, Rasdaq este inca intr-o situatie critica in ceea ce priveste veniturile. Operatorii din aceasta piata spun ca singura sansa ramane colectarea unor emitenti care sa atraga investitorii, cu atat mai mult cu cat perioada de concentrare a actiunilor s-a cam incheiat, iar APAPS nu prea mai are ce sa vanda prin intermediul pietei de capital.