INTERVIU Bogdan Chirițoiu: Operatorii telecom, benzinarii şi comercianţii online, în vizorul Concurenţei

Consiliul Concurenţei va declanşa, anul acesta, mai multe analize sectoriale în domenii precum comerţul electronic, servicii multiplay şi piaţa combustibililor.

După ce anul trecut a finalizat 25 de investigaţii de încălcare a Legii concurenţei, anul acesta Consiliul Concurenţei are în derulare 34 de investigaţii de încălcare a legii şi a demarat mai multe investigaţii sectoriale. 

Capital: Ce presupune inves­tigaţia sectorială pe zona de multiplay?
Bogdan Chiriţoiu:
Este o analiză pentru a înţelege această piaţă a serviciilor multiplay. Consumatorii aleg produsele separat sau le aleg la pachet? Cumva avem de-a face cu mai multe servicii sau este doar un serviciu, un pachet care este o piaţă în sine? Dacă este o piaţă în sine, lucrurile se complică pentru că noi, de câţiva ani, spunem că această piaţă este foarte deschisă. Dacă nu îţi place operatorul tău de cablu poţi să te abonezi la un serviciu prin satelit, iar în limbajul nostru spunem că este o piaţă naţională, ceea ce înseamnă că nu avem abuzuri de poziţie dominantă şi tendinţa de împărţire a pieţei, de cartelizare, e mai mică. Dacă pentru oameni contează pachetul atunci înseamnă că mă uit la pieţe locale şi apare riscul de abuzuri, adică pot să spun că creşterea de preţ reprezintă un abuz. De asemenea, pot fi înţelegeri între companii, eu nu intru pe zona ta, tu nu intri pe a mea. Lucruri pe care le-am amendat cum zece ani pot să redevină de actualitate.

Capital: Aţi declarat că vizaţi şi o investigaţie pe comerţul online. Despre ce este vorba?
B.G:
Ne uităm la comerţul electronic din perspectiva strategiilor de marketing. Noi sperăm că prin mai marea transparenţă a preţurilor acestea se vor duce în jos. Un comerciant scade preţul şi atunci concurenţii vor scădea la rândul lor. Dacă scad foarte repede preţul, eu nu am niciun avantaj. Ne e teamă să nu ajungem la o situaţie în care comercianţii să tragă concluzia că mai bine nu mai scadă preţurile să le ţină tot sus. Dacă se întâmplă aşa, înseamnă că ce credeam noi că o mai mare transparenţă nu ajută de fapt.

Capital: La începutul acestui an, Consiliul Concurenţei a demarat deja o investigaţie sectorială pe piaţa combustibililor. Ce anchetaţi pe această piaţă?
B.G
: Analizăm de ce preţurile la benzină şi motorină sunt uneori peste media Uniunii Europene (U.E) şi modul defectuos în care a fost transpusă directiva privind rezervele de combustibil. Directiva spune că toţi cei care comercializează combustibil trebuie să aibă stocuri minime de rezervă. Pentru producătorii interni este simplu pentru că ei au rafinării. Importatorul trebuie să îşi blocheze combustibilii într-un depozit, aici apar costuri, iar legea noastră nu îl lasă nici să gireze cu el la bancă. Se blochează foarte mult capital, şi în felul acesta, îi creşte costul. Un cost pe care producătorul intern nu îl are. Este un spaţiu pe care şi producătorul intern poate să crească preţul. Este una din teoriile pe care le vom analiza. E un infrigement declanşat. Comisia ne-a spus că am transpus greşit directiva şi este o fază avansată de infrigement. Dacă avem suspiciune de comportament ilegal, vom deschide o investigaţie de încălcare. Dacă ni se pare că sunt probleme legate de legislaţie atunci facem recomandări Guvernului, a afirmat Chiriţoiu. 

Capital: Câte investigaţii sectoriale a avut Consiliul Concurenţei anul trecut?
B.G:
 Anul trecut au fost declanşate cinci anchete sectoriale, faţă de niciuna în 2015, care analizează piaţa exploatării resurselor de ape minerale naturale din România, piaţa drepturilor de autor şi drepturile conexe, piaţa serviciilor bancare de retail, sectorul producţiei şi comercializării comentului din România.