OPERATORII TELECOM: Vrem să vedem mai multă susţinere pentru investiţii

Guvernul intenţionează să aplice un impozit de 1,5% pe construcţiile speciale, afectând direct infrastructura operatorilor telecom. Operatorii susţin că România are nevoie de investiţii în infrastructura telecom, nu de taxe suplimentare.

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, companiile vor plăti un impozit pe construcţii speciale de 1,5% din valoarea construcţiei. Aceasta taxă se adaugă unui şir de alte probleme legislative cu care se confruntă operatori.

În cadrul conferinţei internaţionale „Infrastructura de comunicaţii – la ordinea zilei în Europa, organizată recent de ANCOM, reprezentanţii principalilor operatori din ţara noastră au prezentat o parte dintre problemele cu care se confruntă.

În primul rând, obţinerea unui permis de construcţie durează între 8 şi 12 luni. În al doilea rând, autorităţile locale nu au stabilit tarifele pentru construcţia pe domeniul public, iar cele care au făcut-o practică tarife exagerate.

“Există un număr de câteva sute de primării care au stabilit condiţii de acces la domeniul public. Problema noastră este că acele primării au înţeles modalitatea de stabilire a tarifelor pentru accesul la domeniul public într-un mod propriu, Taxele stabilite sunt exagerate din punctul nostru de vedere. Taxele sunt de ordinul 2 lei, 3 lei pe metru liniar, pe an. Dacă am converti o taxă de 2-3 metri liniari pe an, de reţea în echivalentul pe lună am ajunge la 80, 90 de euro pe km pe lună. Autoritatea locală vrea să câştige bani fără să facă nimic, decât să pună la dispoziţie  terenul”, a declarat Valentin Popoviciu, director de dezvoltare la RCS&RDS.

“Legislaţia ne interzice să instalăm un pilon în afara unei localităţi dacă în împrejurimea acelei localităţi sunt păşuni. Orice modificare minoră, înlocuirea unui şurub la nivelul echipamentelor noastre declanşează un nou proces de autorizare la toate nivelurile, conform legislaţiei, potrivit lui Dorin Odiaţiu, Public Affairs, Partnerships and Wholesale Director Orange.

“Anul 2014 se anunţă a fi un an provocator pentru economia României şi pentru sectorul telecom. Vrem să continuăm investiţiile şi să susţinem dezvoltarea tehnologică a ţării, dar trebuie să facem aceste lucruri într-un mediu propice. Trebuie să vedem mai multă iniţiativă pentru a susţine investiţiile”, a declarat Emmanuel Sordet, Chief Corporate Affairs Officer, Romtelecom şi Cosmote.
“Știm că există discuții despre un nou posibil impozit pe construcțiile speciale  Avem încredere că autoritățile vor acționa pentru a asigura predictabilitatea mediului de afaceri.  În urma licitației de anul trecut,  operatorii mobili au contribut cu 700 de milioane de euro la bugetul de stat. De asemenea, taxele de utilizare a spectrului pe care le vom plăti începând de anul viitor sunt cu 40% mai mari decât cele anterioare licitației. O nouă taxare va avea cu siguranță un impact negativ asupra capacitătii noastre de a investi, pe termen lung”, au declarat reprezentanții Vodafone România.