Operaţie estetică pentru infrastructura locală

Firmele mici şi mijlocii din regiunile slab dezvoltate vor putea accesa fonduri europene pentru derularea unor proiecte de infrastructură urbană, industrială sau turistică. Dacă ai o mică fabrică sau o pensiune agroturistică amplasată în zona de nord-est a ţării (regiunea cea mai săracă din UE, conform Eurostat) sau în partea de sud-est, care valorifică resursele locale, poţi fi unul dintre beneficiarii viitoarelor finanţări europene. Prin Fondul European de Dezvoltare R

Firmele mici şi mijlocii din regiunile slab dezvoltate vor putea accesa fonduri europene pentru derularea unor proiecte de infrastructură urbană, industrială sau turistică.

Dacă ai o mică fabrică sau o pensiune agroturistică amplasată în zona de nord-est a ţării (regiunea cea mai săracă din UE, conform Eurostat) sau în partea de sud-est, care valorifică resursele locale, poţi fi unul dintre beneficiarii viitoarelor finanţări europene. Prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) va fi sprijinit mediul de afaceri, astfel încât să fie redus decalajul economic dintre diferitele regiuni. Printre cele mai sărace dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale ţării se numără Regiunea 1 Nord-Est (include judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui) şi Regiunea 2 Sud-Est, (cuprinde judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea).

Până în 2013, România va beneficia de peste 3,7 miliarde de euro, din care circa 330 de milioane sunt alocate pentru acest an. Însă FEDR finanţează şi alte axe de dezvoltare, cum ar fi îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport, dezvoltarea turismului local, planurile integrate de dezvoltare urbană şi infrastructura socială. Cei mai mulţi bani vor fi direcţionaţi pentru îmbunătăţirea infrastructurii de transport (930 de milioane de euro) şi pentru infrastructura socială şi mediul de afaceri (fiecare aproximativ 750 de milioane de euro). Dezvoltarea urbană are alocat un buget de 630 de milioane de euro, iar dezvoltarea turismului regional şi local – 560 de milioane de euro. Autoritatea de management este Ministerul Integrării Europene. 

Sfatul specialistului

Emanuel Răuţă, manager Administraţie Publică al GEA Strategy & Consulting SA, recomandă microîntreprinderilor care doresc să acceseze FEDR să pregătească din timp aplicaţia de finanţare, la care să ataşeze documentele care să demonstreze profitul operaţional în ultimul an şi eligibilitatea pentru obţinerea licenţelor şi aprobărilor necesare în desfăşurarea activităţii. De asemenea, trebuie anexate studiile de fezabilitate şi avizele necesare. Documentaţia se depune la sediile Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) pe raza căreia urmează să se implementeze proiectul. Ministerul Integrării Europene urmează să ia decizia finală. Monitorizarea proiectului se desfăşoară tot prin intermediul ADR.

Studiu de caz

Incubatorul de afaceri pentru IMM-uri Botoşani a primit fonduri prin intermediul Programului PHARE 2001.
 

Buget Valoarea totală proiectului a fost de 3,6 milioane de euro, din care 2,2 milioane au reprezentat finanţarea de la bugetul UE. Au fost vizate IMM-urile nou înfiinţate şi cele cu o vechime mai mică de doi ani. Suprafaţa construită este de 900 de mp, fiind amenajate 30 de birouri şi 20 de spaţii de producţie.
 

Rezultat Adriana Zăiceanu, director executiv în cadrul Primăriei Botoşani, spune că incubatorul a avut în primul an un grad de ocupare de 72% şi că cele 30 de firme găzduite au creat 146 de noi locuri de muncă.

 

Ce se finanţează

îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport (reabilitarea/modernizarea infrastructurii judeţene şi a străzilor orăşeneşti, inclusiv construcţia, reabilitarea şoselelor de centură – porturilor şi aeroporturilor de interes regional);

îmbunătăţirea infrastructurii sociale (reabilitarea/ modernizarea şi echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate; reabilitarea/modernizarea/ dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale; reabilitarea/ modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă)

consolidarea mediului de afaceri regional şi local (dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a mediului de afaceri; reabilitarea siturilor industriale abandonate şi poluate şi pregătirea acestora pentru noi activităţi; sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor)

dezvoltarea durabilă a turismului regional şi local (restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural-istoric şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe; crearea/ dezvoltarea/modernizarea infrastructurilor specifice pentru valorificarea durabilă a resurselor naturale cu potenţial turistic; reabilitarea/ modernizarea/extinderea structurilor de cazare şi a utilităţilor conexe, precum şi a infrastructurii turistice de cazare)

sprijinirea dezvoltării urbane durabile (planuri integrate de dezvoltare urbană).

De asemenea, se finanţează cu aproximativ 112 milioane de euro şi asistenţa tehnică pentru sprijinirea implementării Programului Operaţional Regional.
Mai multe informaţii: www.mie.ro


Se caută proiecte de mediu

Licitaţie Ministerul Integrării Europene lansează licitaţia deschisă pentru Schema de Granturi pentru Pregătirea de Proiecte în domeniul mediului, ce urmează a fi implementată în cadrul Phare 2005 – Coeziune Economică şi Socială.

Obiectivul principal este de a oferi asistenţă financiară autorităţilor publice şi ONG-urilor (doar cu responsabilităţi sau specializate în domeniul biodiversităţii/protecţiei naturii) pentru a: reduce volumul deşeurilor; îmbunătăţi calitatea resurselor de apă; reduce poluarea aerului; extinde activităţile privind protecţia naturii şi biodiversitatea.

Solicitanţii trebuie să fie persoane juridice sau autorităţi publice locale din localităţi cu până la 50.000 de locuitori, cu responsabilităţi în domeniul „gestionării deşeurilor“, al „gospodăririi apelor/apelor uzate“ sau „Calitatea aerului“ ori autorităţi publice locale din localităţi cu până la 50.000 de locuitori sau ONG-uri (înregistrate în regiunea ţintă) cu responsabilităţi/specializate care activează în domeniul Biodiversităţii/Protecţiei naturii. Solicitanţii trebuie să fie direct responsabili de pregătirea şi managementul proiectului de investiţie şi să nu acţioneze ca intermediar pentru proiectul pregătiror propus şi nici pentru proiectul de investiţie preconizat. Aceştia trebuie să completeze finanţarea nerambursabilă cu contribuţia proprie, în valoare de minimum 10% din bugetul proiectului, în numerar, şi să deţină resurse financiare pentru a asigura operarea şi întreţinerea proiectului de investiţie care se va baza pe rezultatele proiectului pregătitor propus, pentru care se solicită finanţare.

Bugetul disponibil este de 3,2 milioane de euro, din care 2,4 milioane din fonduri Phare şi 0,8 milioane, co-finanţare de la bugetul de stat. Valoarea finanţării nerambursabile pentru aceste proiecte pregătitoare va fi între 10.000 şi 75.000 de euro, pentru fiecare proiect. Termenul limită pentru primirea cererilor de finanţare este 1 martie 2007, orele 16:00. Cererile de finanţare trebuie să ajungă la sediul MIE.

 

Program pentru combaterea şomajului

Buget Finanţarea este nerambursabilă iar suma globală pentru această licitaţie este de 8.440.000 euro, din care 6.330.000 euro – fonduri Phare şi 2.110.000 euro – cofinanţare naţională.

Solicitanţii pot fi: organizaţii profesionale, fundaţii şi asociaţii, agenţii de formare profesională continuă, agenţii de plasare a forţei de muncă, furnizori de educaţie şi formare profesională continuă şi asociaţii ale furnizorilor de formare, universităţi, etc.

Activităţi eligibile: furnizarea de informaţii cu privire la piaţa forţei de muncă pentru grupurile ţintă, orientare profesională şi consilierea carierei, servicii de mediere a locurilor de muncă ce vizează stabilirea de legături directe între angajatori şi persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. Termenul limită pentru primirea solicitărilor  este 30.04.2007, ora 16:00. Solicitările se trimit la Unităţile de Implementare a Programelor (UIP) din regiunile unde se vor implementa proiectele.