Piața de capital ar trebui să se se afle sub semnul îndoielii, după cum spun doi veterani din domeniul investiţiilor, fiecare dintre ei având cel puțin 50 de ani de experiență, scrie MarketWatch.com
Este vorba despre Sam Eisenstadt, fostul director de cercetare al Value Line și Norman Fosback, fostul președinte al Institutului pentru Cercetări Econometrice și, mai recent, editor al Fosback’s Fund Forecaster. Eisenstadt urmăreşte în mod riguros piața de valori de peste șapte decenii; Fosback studiază piața de "doar" 50 de ani.
Pentru a fi sigur, Eisenstadt este mai mult radical decât Fosback. Dar chiar și el se concentreaza mai mult pe gasirea unor chilipiruri, decât pe obţinerea clasică de numerar.
Eisenstadt îşi bazează previziunile sale pe un model econometric complex ce s-a perfecționat în zeci de ani, şi care încorporează o serie de indicatori individuali despre care a constatat că au o capacitate semnificativă de prognoză. Modelul se referă la proiecţia indicelui S&P 500, cum se va tranzactiona la nivelul 2170 timp de șase luni, o creștere de 11% începând de astăzi.
Am putea înclina să respingem cea mai recentă prognoză a lui Eisenstadt, în contextul în care proiecţia de acum șase luni a mizat pe o o urcare, estimând atunci că indicele de referință s-ar tranzacționa acum în jurul valorii 2300, când de fapt s-a închis marţi la valoarea 1969. Dar este demn de amintit că nici un model este exact pe linie tot timpul, iar proiecţia sa a fost mai mult corectă decât incorectă.
De fapt, Sam Eisenstadt foloseşte o marjă de 0,33 pentru modelul său de prognoză de la începutul anilor 1950, ceea ce înseamnă că a fost în măsură să explice 33% din variația în schimbările pe șase luni ale S&P 500. Aproape toate celelalte modele pe care le auzim sau le citim despre alte marje sunt cu mult mai mici – în cazul în care sunt semnificative statistic, în primul rând.
La rândul său, Norman Fosback se concentrează pe un orizont de investiții pe termen lung mai mult decât o face Eisenstadt, bazându-se pe diferite măsuri de evaluare. Și pentru că în ultimele luni cei doi au spus că piața va fi supraevaluată, sfatul lui a fost de a "minţi puţin."
Dar, în urma corecţiei recente a S&P 500, sfatul lui către clienţi este că "te poţi ridica acum de la o poziție predispusă și îţi poţi reevalua acțiunile şi îţi poţi repoziționa portofoliul la nivelurile mai avantajoase."
Fosback nu este neaparat de acord cu cei care dau vina pe recenta decizie a Chinei de a devaloriza yuanul pentru slăbiciunea recentă a piaței de capital. El calculează ca SUA importă de peste patru ori mai mult din China comparativ cu exporturile spre această țară, astfel încât recenta devalorizare ajută Statele Unite mult mai mult decât îi prejudiciază.
Norman Fosback ne amintește că atunci când piața de valori este vulnerabilă pentru că este supraevaluată, "va exista întotdeauna o scuză convenabilă pentru o corecție de preț". Dacă nu ar fi fost China, ar fi apărut altceva.