Respingerea la referendum a noului plan de ajutor pentru Atena ar însemna că "Grecia nu ar mai avea bani şi ar trebui să intre oficial în faliment", a explicat Gros, citat de Agerpres.

Dacă contagiunea se extinde la Italia, zona euro va avea probleme

Întrebat în legătură cu urmările pe care falimentul Greciei şi o posibilă ieşire din uniunea monetară le-ar avea asupra zonei euro şi a Uniunii Europene în ansamblu, Daniel Gros a precizat că "implicaţiile sunt limitate, din moment ce Grecia nu este o ţară mare".

El a atras totuşi atenţia că principala problemă ar fi efectul de contagiune, "ca oamenii să se gândească la faptul că, poate, următoarele (n.r. – ţări cu mari probleme) sunt Portugalia şi Italia", lucru care ar antrena falimentul acestor state.

O ieşire a Greciei din zona euro "nu ar reprezenta sfârşitul monedei unice", dar un faliment al Italiei "ar fi sfârşitul", a mai atras atenţia directorul CEPS.

Daniel Gros a explicat totodată că, la actuala criză, amplificată de anunţul Atenei privind referendumul, nu se poate oferi un răspuns din partea liderilor Uniunii Europene, soluţia fiind dată de "ajustări în Italia şi Grecia".

Centrul de Studii pentru Politici Europene a fost înfiinţat în 1983 la Bruxelles şi este unul dintre cele mai cunoscute think tank-uri specializate în probleme europene.