52-4367-46_cartemare_mb.jpgNu se întâmplă prea des ca o carte de filosofie analitică, impregnată de logică şi formalism, să fie o lectură uşoară, şi cu atât mai puţin atractivă. Şi totuşi, iată o carte despre opinii care este un deliciu.

Willard Van Orman Quine (al cărui nume este abreviat, în funcţie de ediţiile lucrărilor sale, fie „W.V. Quine“, fie „W.V.O. Quine“), a fost unul dintre cei mai importanţi gânditori ai secolului XX, considerat drept un exponent de marcă al filosofiei analitice. În România, unde facultăţile de profil sunt în mare măsură debitoare tradiţiei filosofice a Europei continentale, această orientare, specifică în mare măsură culturilor anglo-saxone (şi, parţial, şcolilor de gândire germane) e mult mai puţin prezentă decât ar merita; în schimb, în Statele Unite şi Marea Britanie, ea domină clar departamentele universitare de filosofie.

Simplu spus – şi simplificând mult – ceea ce este specific filosofiei analitice este preocuparea pentru analiza şi clarificarea logică a aserţiunilor filosofice. Prin urmare, e uşor de întrevăzut că diferitele orientări grupate sub acest termen-umbrelă generic au în comun, pe de o parte, utilizarea metodelor şi expresiilor logicii formale şi/sau matematice, iar pe de alta apropierea de filosofia limbajului şi chiar de lingvistica aplicată.
În fine, în al treilea rând, acest gen de a practica filosofia respinge, de obicei, marile teorii, preferând să lucreze pe spaţii restrânse şi pe subiecte de investigaţie precis delimitate.

Quine a fost un strălucit profesionist al domeniului său; i-a avut ca profesori pe Alfred North Whitehead, la rândul lui un nume de legendă în filosofia secolului trecut, care i-a fost şi îndrumător de doctorat, şi pe austriacul Rudolf Carnap. De asemenea, a fost prieten cu logicianul polonez Alfred Tarski, căruia i-a salvat viaţa, ajutându-l să emigreze în Statele Unite în 1939.
„Ţesătura opiniilor“, din câte se pare prima traducere în româneşte a unei cărţi a lui Quine (coautor este unul dintre studenţii săi, Joseph Ullian), a fost scrisă iniţial, cum se precizează în preambulul volumului, ca un text introductiv destinat cursurilor de literatură engleză, fiind folosită ulterior drept curs primar de filosofie. În esenţă, subiectul cărţii este studiul opiniei raţionale, al modurilor în care aceasta se formează, este transmisă şi produce efecte.

În ciuda a ceea ce s-ar putea crede, cartea este perfect accesibilă pentru neiniţiaţi – deşi nu neapărat şi simplă; de altfel, talentul lui Quine de a scrie remarcabil de clar ajută mult.
Quine şi Ullian procedează folosind o argumentaţie de tip empiric şi raţional, derulată cu rigoare profesorală: ce este o opinie, care este obiectul ei (este o propoziţie crezută a fi adevărată, şi nu ceva de ordin factual), în ce condiţii se schimbă opiniile, ce rol au observaţia, mărturia, ipoteza, inducţia, analogia şi intuiţia, cum pot fi confirmate sau infirmate opiniile, ce reprezintă o explicaţie validă şi cum funcţionează persuasiunea şi evaluarea.

Cele mai interesante capitole sunt cele referitoare la ipoteze, modul în care acestea se formulează corect şi se testează, precum şi – în special – cel despre inducţie, unde veţi descoperi lucruri extraordinar de interesante. Pare arid, dar vă asigurăm că nu e deloc aşa. „Ţesătura opiniilor“ ar putea fi citită, la rigoare, chiar şi pe plajă. 

Editura Paralela 45 168 pagini
PREŢ: 20 LEI

Bestseller

52-4370-46_cartemica3_mb.jpgSchisma religioasă care îi divizează pe musulmanii şiiţi şi sunniţi este obiectul acestei cărţi amplu documentate. MOŞTENITORII PROFETULUI MAHOMED este o poveste fascinantă a unui conflict religios care durează de aproape 1.500 de ani, ca şi o biografie detaliată a celei mai importante personalităţi a Islamului.


Editura Polirom 384 pagini
PREŢ: 26,95 LEI

52-4369-46_cartemica2_mb.jpgJeanette Winterson, una dintre cele mai interesante (şi mai premiate) scriitoare britanice ale momentului, descrie în SCRIS PE TRUP o poveste de dragoste pentru o femeie, dar fără ca cititorii să afle vreodată dacă vocea naratorului îi aparţine unui bărbat sau unei femei. O carte minunată, plină de complicate şi rafinate aluzii literare.


Editura  Humanitas 232 pagini
PREŢ: 22 LEI


52-4368-46_cartemica1_mb.jpgMark Eppler, conferenţiar şi expert în management, fost profesor la Indiana University, analizează în CAPCANELE MANAGEMENTULUI câteva dintre greşelile eşaloanelor de conducere ale unor companii, oferind totodată soluţii pentru evitarea acestora.

Editura Polirom 312 pagini
PREŢ: 27,95 LEI