Oportunitate afacere: „Fabrica de bere la pretul de 1,4 mil. euro”(P)

Fabrica de bere din Satu Mare a luat fiinta in anul 1974 avand o capacitate actuala de productie de 200.000 Hl bere/an. In anul 1978, in fabrica s-au efectuat investitii pentru dublarea capacitatii de productie, investitie incheiata in anul 1980 cand poate produce o cantitate de 450.000 Hl bere/an.

 

Fabrica de bere din Satu Mare a luat fiinta in anul 1974 avand o capacitate actuala de productie de 200.000 Hl bere/an. In anul 1978, in fabrica s-au efectuat investitii pentru dublarea capacitatii de productie, investitie incheiata in anul 1980 cand poate produce o cantitate de 450.000 Hl bere/an.

In anul 1993 S.C. BERE S.A. Satu Mare s-a asociat cu un investitor german, cu scopul imbunatatirii calitatii berii prin executarea unor lucrari de investitii complexe.

Din acest an s-a inceput efectuarea unor investitii in fabrica precum: introducerea gazului natural la centrala termica, procurarea unei noi linii de imbuteliat PET, masini de suflat PET la diferite dimensiuni, masini de umplut butoaie, precum si alte modernizari.

Lucrarile de modernizare au durat pana in anul 1996, cand in data de 15 august s-a produs prima bere sub licenta SAILER.

In luna august 2007, s-a pus in functiune o noua linie de imbuteliat PET care a dus la imbunatatirea calitatii berii.

In perioada 2010 – 2013 productia de bere a fluctuat, cu varfuri de productie in anul 2011 cand fabrica a produs o cantitate de 171.190 hl/an bere, precum si in anul 2013 cand s-a produs o cantitate de de 141.919 hl/an bere.

Produsul

Activitatea IMEX SRL a constat in producerea si comercializarea berii sub urmatoarele marci:

Berea Sailer Pils – fabricata cu respectarea normelor germane de fabricare a berii din materii prime de calitate superioara malt, hamei, apa si drojdie de bere, cu un extract primitiv de 11ºP si cu un continut de minim 5% alcool volumetric.

Berea Sailer 10 P – avea un extract primitiv de 10ºP si un continut de 4,2% alcool volumetric.

Berea Samberg – bere blonda cu un extract primitiv de 10ºP si cu un continut de alcool de 4,2% alcool volumetric cu gust si amareala placuta. Berea se obtinea prin fermentarea clasica a mustului de bere si era fabricata din materii prime de calitate superioara malt, orz, apa, aromatizata cu un amestec de hamei amar si aromat si drojdie de bere.

Berea Nr. 1 – bere blonda de culoare deschisa cu insusiri gustative deosebite ceea ce se datora atit materiilor prime folosite la fabricatie cat si amestecului de hamei amar si aromat folosit la aromatizarea lui. Aceasta marca era produsa pentru reteaua de hipermarketuri Carrefour. Avea un extract primitiv de 10ºP si un continut de alcool de 4,2%.

Berea blonda LaKOMA – fabricata prin fermentare clasica a mustului de bere, facea parte din categoria berilor usoare si era fabricata din materii prime de calitate superioara: malt, orz, amestec de hamei amar si aromat, apa tratata si drojdie de bere.Era o bere deschisa la culoare cu un extract primitiv de 10ºP si un continut in alcool de 4,2% vol.

Berea CBA – bere blonda de culoare deschisa cu insusiri gustative deosebite ceea ce se datora atat materiilor prime folosite la fabricatie, cat si amestecului de hamei amar si aromat folosit la aromatizarea lui. Aceasta marca era produsa pentru reteaua de magazine CBA. Avea un extract primitiv de 10ºP si un continut de alcool de 4,2%.
Realizate prin fermentare clasica, maturarea, filtrarea si imbutelierea sub perna de bioxid de carbon asigura mentinerea continutului ridicat de bioxid de carbon format in timpul fermentarii. Pasteurizarea flash mentinea calitatile sale gustative pe o perioada de 180 zile.

Avantaje competitive IMEX

 

Berea era livrata pe parcursul intregului an cu acelasi gust si calitate datorita faptului ca fermentarea se efectua in tancuri cu fermentatie clasica. Aceasta fermentare se diferentiaza de fermentatia rapida efectuata in tancuri cilindroconice folosite de majoritatea fabricilor de bere prin faptul ca in cazul acestora, se adauga bioxidul de carbon ulterior, iar acesta se elimina rapid dupa desfacerea recipientului.

In cazul Imex SRL, datorita procesului de productie, berea se imbutelia cu bioxidul de carbon legat de moleculele de apa mentinandu-se astfel proaspata mult timp dupa deschiderea recipientului.

Majoritatea sortimentelor de bere produse de catre IMEX se ambalau la PET-uri de 2 l, raspunzand astfel cerintelor segmentului de consumatori caruia i se adresa. Astfel, IMEX producea bere low-cost, ambalarea acesteia in PET-uri de 2l reducand pretul de vanzare al produsului final.

O alta caracteristica specifica berilor IMEX, cat si a racoritoarelor si a apei, pe care le imbutelia este faptul ca fabrica dispune de 2 puturi forate la adîncimi mari. Apa pompata din acestea era trecuta printr-un filtru performant, realizand o puritate 99,9%, procent care nu exista in nicio apa dintr-o retea urbana de alimentare.

De remarcat buna pozitionarea a fabricii in vederea exportului de bere, Municipiul Satu Mare fiind la o distanta de 10 km de punctul de trecere a frontierei Petea catre Ungaria si 35 de km de punctul de trecere a frontierei Halmeu catre Ucraina.

Alte atuuri sunt: calea ferata (neutilizata in prezent), forta de munca relativ ieftina si personalul specializat cu experienta indelungata in productia de bere in cadrul fabricii IMEX SRL.

Descrierea amenajărilor şi construcţiilor IMEX SRL

Caracteristicile terenului

Suprafata terenului este de 32.593 mp si este amplasat in intravilanul orasului Satu Mare la adresa Strada Soimoseni nr. 30, Judet Satu Mare.

Amplasamentul este racordat la toate utilităţile necesare funcţionării: apă, canalizare, energie electrică, gaze naturale. Terenul este plan, condiţiile de fundare fiind normale. Curtea este imprejmuită si acoperită cu platforme betonate cu rol de acces pentru aprovizionarea cu materii prime pentru productie si distributia produsului finit.

Constructii

Pe teren sunt amplasate urmatoarele constructii cu o suprafata totala de 11.330 mp.

Societatea dispune de drumuri si platforme betonate in suprafata totala de 2.908 mp.

CLADIREA DE BIROURI are o suprafata utila de 595 mp dispusa pe 2 nivele parter si etaj si are 2 intrari separate cu 2 scari de acces la etaj. Cladirea poate fi usor compartimentata pentru ca spatiul excedentar sa poate fi inchiriat catre alte societati. Aceeasi destinatie de inchiriere poate fi data si altor constructii care nu au fost utilizate in ultimii ani, aceste spatii fiind excedentare in activitatea de productie si comercializare a berii.

De asemenea din suprafata de teren de 32.593 mp o buna parte reprezinta teren excedentar caruia i se poate da o alta utilizare, fie vandut fie utilizat pentru construirea unor noi spatii destinate extinderii capacitatii de productie sau pentru o alta activitate.

Zona un care este amplasata fabrica este una industriala avand in vecinatate unitati de productie, de comercializare si de depozitare.


 

Mijloace fixe

Mijloacele fixe constau in instalatii tehnologice si echipamente specifice activitatii de productie si distributie a berii.

Sectia FIERBERE este compusa din 2 sectii de fabricatie, una in stare de functionare si cealalta in conservare. Sectia in stare de functionare are in componenta ei: 2 cazane de plamadire, unul de fiert, un rotapool, un filtru must, un racitor, doua mori macinare umeda si doua de macinare uscata, elevatoare transportoare melc si cantare. De asemenea, are celule de depozitare materie prima cu o capacitate de 800 to.

Sectia FERMENTARE are doua sectii de fabricatie, una in stare de functionare si cealalta in conservare. Sectia in stare de functionare are in componenta ei 14 tancuri de fermentare primara cu o capacitate de 400 hl/tanc si 50 tancuri de fermentare secundara cu o capacitate de 400hl/tanc toate izolate cu rasinica epoxidica. Traseele de bere sunt din tevi de inox Dn 65. Filtrarea berii se face cu filtru tip Seitz, un Kombifilter cu pamant filtrant si cu cartoane sterile. Capacitatea de filtrare este de 150 hl/ora. Durata de fermentare a berii este de minimum 23 zile, astfel incat sectia ar putea sa produca 20.000 hl bere /luna.

Sectia IMBUTELIERE are in dotare o linie de imbuteliere la sticla care nu este functionala fiind foarte veche, din anul 1974 si o linie de imbuteliere la pet cu o capacitate de 3500 flacoane de 2 litri pe ora care este in custodie.

Linia apartine unei companii de leasing. Pasteurizarea berii se face cu un pasterizator Flesch, detinut de societate, cu o capacitate de 150 hl/ora.

Sectia CENTRALA FRIG are in componenta 10 compresoare cu amoniac pentru producerea frigului necesar in procesul de fermentare.

Sectia CENTRALA TERMICA are in dotare 4 cazane ABA cu o capacitate de 4 tone abur/ora, doua functioneaza cu gaz metan, iar celelalte doua functioneaza pe CLU, dar sunt in stare de conservare.

Fabrica are in dotare un laborator de analiza si control calitate, unde se face analiza materiei prime, a materialelor precum si analiza completa a produsului finit. Fabrica mai dispune de electrostivuitoare pentru a manipula paletii cu bere.

IMEX SRL are inregistrate la OSIM urmatoarele marci proprii de imbuteliere a berii si a apei
marca combinata FALKEN, nr. de depozit M 2007 08430/04.09.2007

marca combinata FALTEN, nr. de depozit M 2007 08431/04.09.2007

marca combinata SAMAQUA, nr. de depozit M 2008 00402/18.01.2008

marca combinata BUTEL bere blonda, nr. de depozit M 2009 06139/06.08.2009

marca verbala DIPLOMAT, nr. de depozit M 2009 05696/22.07.2009
Vanzarea se face prin licitatie publica,
pretul de incepere este de 6.323.528 lei.

Relatii suplimentare la tel/fax: 021.335.00.18, 021.335.03.06