Cel putin pana acum, fondurile deschise de investitii sau cele cu capital de risc au preferat tarile de la granitele Romaniei, motivand ca aici nu gasesc afaceri care sa le aduca un profit considerabil. Analistii spun ca in 2002, peste 90% din investitiile pe piata de capital au fost facute de oameni de afaceri autohtoni, care au plasat, in medie, intre unu si cinci milioane de dolari.
Cresterea ratingului de tara, integrarea in NATO si criza economica din statele cu economie dezvoltata ar fi suficiente argumente pentru ca fondurile de investitii straine sa se orienteze catre economiile emergente, incluzand aici economia romaneasca. Desi teoretic exista suficiente argumente, analistii apreciaza ca in anul 2003 fluxul de investitii straine catre Romania nu va inregistra o crestere spectaculoasa fata de anul in curs. Mai mult, prognozele europenilor in ceea ce priveste Produsul Intern Brut pe cap de locuitor in Romania indica o crestere constanta pana in 2004, dar extrem de mica in raport cu decalajul economic fata de Uniunea Europeana. Ceea ce inseamna ca Romania nu va avea parte de o invazie a capitalului strain, asa cum s-a sugerat ca se va intampla dupa integrarea in NATO.
Intr-un moment in care au la dispozitie in jur de 100 de milioane de dolari pentru a investi in Romania, managerii fondurilor de investitii cu capital de risc se plang ca nu gasesc suficiente companii romanesti in care sa plaseze banii. In ultimul timp, chiar daca nu le sta in fire, acestea s-au orientat mai mult spre piata de capital. Fondul Roman de Investitii(RIF), de exemplu, a investit in acest an aproape patru milioane de dolari in actiuni IMSAT, o companie tot mai des cautata de investitori. si totusi, Robert Luke, director general al GED Capital Development, compania care administreaza RIF, spune ca dupa mai multe analize facute pe piata romaneasca a ajuns la concluzia ca „nici un investitor financiar rational nu ar veni sa investeasca in aceasta tara. Prin urmare, trebuie sa existe un alt interes al investitorilor pentru Romania, din moment ce veniturile bugetare sunt in continuare indreptate catre companiile de stat cu pierderi mari”. Matei Paun, directorul general al companiei HTI Valori Mobiliare, crede ca lipsa investitorilor straini de pe bursa romaneasca se datoreaza lipsei de transparenta, „dar mai ales modului in care firmele romanesti inteleg sa trateze micii actionari”.
„E incredibil insa cat de multi romani dispun de lichiditati mai mari de un milion de dolari. Chiar noi am refuzat clienti care au venit cu doua-trei milioane de dolari si au spus ca vor sa investeasca pe piata de capital. Nu le venea sa creada ca pot castiga si 100%”, spune Paun. Refuzul a fost determinat de numarul redus de oportunitati.
Opinia administratorilor fondurilor de investitii cu capital de risc este intarita si de brokerii din bursa. Acestia sustin ca oferta de actiuni este prea saraca si ca investitorii straini se orienteaza, in general, catre sectoare economice cu randament economic maxim, cum sunt sectorul energetic sau utilitatile publice. Desi ministrii cabinetului Nastase au sustinut, in mai multe randuri, ca intentioneaza sa listeze la bursa companiile de distributie energie electrica sau gaze naturale, din domeniul telecomunicatiilor sau din domeniul financiar-bancar(BCR, CEC), nici una dintre aceste promisiuni nu s-a concretizat. Ultima promisiune in acest sens, prin care ministrul Industriei Dan Ioan Popescu anunta ca va scoate la vanzare prin Bursa de Valori un pachet de 7-10 % din actiunile Petrom, nu s-a concretizat, alegerea modalitatii de privatizare a SNP fiind lasata pe seama consultantului.
Desi conjunctura internationala este favorabila, Romania mai are multe de facut pentru a atrage capitalul strain. Oportunitati de investitii exista, dar exista la fel de multa reticenta legata de stabilitatea legislativa, in special pentru actionarii minoritari de pe piata de capital. In plus, oportunitatile trebuie fructificate inainte ca fondurile destinate pietei de capital din Romania sa fie reorientate, ca si pana acum, catre tarile vecine.
Unde spun specialistii ca ar fi bine sa investesti
· Gyuri Karadi, Baring- industria alimentara, tipografii, mass-media, automatizari industriale sau logistica.
· Ion Florescu, Capital SA- sectorul portuar, farmaceutic, electrotehnic sau infrastructura.
· Cornel Marian, Oresa Ventures- servicii financiar-bancare, telecomunicatii, sectorul medical, electronice
· Matei Paun, HTI Securities- nu crede in succesul afacerilor din telecomunicatii, dar vede companii profitabile in domeniul servciilor (cum ar fi Flanco sau La Fantana) si in industria usoara.
· Cella Eftimescu, Orion XXI – serviciile financiare nebancare.
· In actiunile companiilor cotate pe piata de capital si la care au fost facute deja investitii de catre actionari privati.
· Titlurile de stat emise de Ministerul Finantelor raman totusi cele mai sigure investitii. Varianta obligatiunilor municipale si a emisiunilor de actiuni ale companiilor reprezinta o alternativa din ce in ce mai viabila.
De ce ezita fondurile de investitii sa intre In afaceri noi
· Robert Luke, GED Capital Development- are patru motive pentru care investitiile de capital sunt foarte mici. Coruptia endemica, ineficienta in aplicarea legislatiei, faptul ca veniturile bugetare sunt in continuare indreptate catre companiile de stat cu pierderi mari, dar mai ales instabilitatea legislativa.
· Valeriu Ionescu, AIG New Europe Fund- crizele de pe pietele financiare internationale au facut ca investitorii sa prefere plasamentele de tipul obligatiunilor si titlurilor de stat fata de companiile private.
· Cornel Marian, Oresa Ventures – instabilitatea mediului legislativ si faptul ca afacerile de familie sunt greu de patruns de catre fondurile de investitii.
· Matei Paun, HTI Securities – Guvernul joaca in continuare alba-neagra cu soarta actionarilor minoritari, un motiv suficient ca acestia sa nu-si assume un risc.
· Ladislau Randjack, Global Finance- aproape toate proiectele de investitii pe care le primim sunt din domeniul bunurilor de larg consum, dar noi nu credem ca aici se pot obtine profituri acceptabile.
Cine ar putea sa-si listeze actiunile la Bursa
Compania Pachet de actiuni
Petrom inca 7-10%
BCR 10-30%
CEC 10-30%
RomTelecom 5-10%
Electrica 5-10%
Hidroelectrica 5-20%
Grupul Ana 40%
Intrarom 20-40%