Conferința s-a axat pe dezbaterea unor teme stringente în actualul context geopolitic, precum evoluția relațiilor transatlantice și adaptarea Uniunii Europene la noile provocări, oportunitățile de investiții și dezvoltare pentru companiile românești și europene, securitatea energetică și noile strategii pentru creșterea independenței energetice a Europei, consolidarea industriei de apărare și cooperarea strategică europeană.

Lansarea parteneriatului strategic România-Ucraina

Un moment important al conferinței a fost lansarea oficială a Parteneriatului strategic dintre Camera de Comerț Bilaterală România – Ucraina și thinktank-ul Diplomacy360 prin platforma „Dialog pentru România”, care își propune ca obiectiv facilitarea dialogului între societatea civilă, mediul de afaceri și factorii decizionali din România și din întreaga regiune.

Prezent la eveniment, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Ihor Prokopchuk, a transmis comunității de afaceri din România că nu trebuie să aștepte până la sfârșitul războiului pentru a se angaja în procesul de reconstrucție a Ucrainei, punctând că printre prioritățile actuale ale Ucrainei privind reconstrucția sunt vizate sectoare precum locuințe, transport, energie, situații de urgență.

România – Partener esențial în reconstrucția Ucrainei

Totodată, a apreciat că România va fi un partener esențial în procesul de reconstrucție a Ucrainei și a salutat decizia Guvernului român de a înființa un grup de lucru interministerial pentru acest demers, care va fi coordonat de Ștefan-Radu Oprea, șeful Cancelariei prim-ministrului.

Președintele Camerei de Comerț Bilaterală România – Ucraina, Nasty Vlădoiu, a evidențiat că reconstrucția Ucrainei reprezintă o oportunitate prin care România își poate valorifica poziția geografică strategică și interesul atât economic, cât și pentru consolidarea securității pe flancul estic al NATO și al Europei în ansamblu. A mai pus accentul pe angajamentul României față de acest proces și  față de întărirea arhitecturii de securitate în regiune, reliefat prin acțiunea coordonată a Guvernului, mediului de afaceri și societății civile.

Nasty Vlădoiu
Nasty Vlădoiu, Președintele Camerei de Comerț Bilaterală România – Ucraina

E.S. Luminița Odobescu, consilier prezidențial pentru afaceri europene în cadrul Administrației Prezidențiale, care a anunțat că peste 200 de firme românești și-au manifestat deja interesul de a participa la proiecte din cadrul procesului de reconstrucție a Ucrainei și a punctat importanța sincronizării eforturilor statului român cu potențialul mediului de afaceri, în vederea realizării obiectivelor strategice privind reconstrucția Ucrainei.

Luminiţa-Teodora Odobescu
Luminiţa-Teodora Odobescu, consilier prezidențial pentru afaceri europene în cadrul Administrației Prezidențiale

Perspective viitoare pentru colaborarea româno-ucraineană

Conferința a demonstrat clar că reconstrucția Ucrainei este o necesitate umanitară, și o oportunitate de dezvoltare economică și strategică pentru întreaga regiune. Participanții la eveniment au subliniat că, având în vedere rolul său crucial în securitatea europeană și vecinătatea directă cu Ucraina, România poate deveni un actor principal în acest proces complex, beneficiind de pe urma dezvoltării economice și consolidării legăturilor transatlantice.

Astfel, România are toate condițiile pentru a valorifica acest moment crucial și pentru a contribui activ la reconstrucția Ucrainei, consolidându-și poziția pe harta geopolitică a Europei de Est. Cu un mediu de afaceri dinamic și o diplomatie activă, România are toate resursele necesare pentru a deveni un partener esențial în acest proces complex de reconstrucție și dezvoltare regională.