În ultimele luni, la Chișinău, un partid pro-rus din opoziție a mobilizat mii de protestatari în fața instituției prezidențiale, care au cerut în repetate rânduri demisia liderului pro-occidental, Maia Sandu. Politicianul din spatele protestelor este liderul partidului de opoziție menționat, care se află în exil politic în Israel. Moscova a apreciat recent intervențiile opoziției din Republica Moldova.
Publicația Washington Post a prezentat o analiză prin care un politician rus de rang înalt l-a lăudat pe organizatorul protestului, Ilan Shor, drept „un partener demn de încredere pe termen lung”. Acesta a oferit regiunii moldovenești conduse de partidul lui Shor o afacere ieftină cu gaz rusesc, potrivit serviciului de presă al lui Shor.
„Ilan Shor, în vârstă de 35 de ani, este o figură principală în eforturile Kremlinului de a submina regimul pro-occidental, potrivit documentelor serviciilor de informații. În plus, FSB a cheltuit zeci de milioane de dolari ai marilor companii rusești de stat pentru a cultiva o rețea de politicieni moldoveni și pentru a reorienta țara spre Moscova.
Trezoreria SUA a impus miercuri sancțiuni mai multor organizații și oligarhi ruși, inclusiv lui Shor, declarând că „coordonează tulburările politice din Republica Moldova” și au „primit sprijinul Rusiei” Documentele consultate de Washington Post oferă o perspectivă rară asupra operațiunilor de influență din umbră ale Rusiei în şara vecină.”, a menționat sursa citată.
La ce se pricep rușii cel mai bine?
Un politician moldovean sub protecția anonimatului a declarat faptul că „rușii sunt foarte buni la exportul a două lucruri: primul – energia și al doilea – corupția”. În continuare, sursa citată relatează faptul că operațiunile FSB în Republica Moldova au fost conduse de generalul Dmitri Miliutin, director adjunct al Departamentului de Informații Operative al serviciului secret, potrivit documentelor. Acesta lucra prin intermediul lui Igor Ceaika, om de afaceri rus, fiul fostului procuror general al Rusiei. Ceaika este ambasadorul în Moldova al unei asociații de business cu legături la Kremlin, Delovaia Rossia.
„De menționat că și Igor Ceaika a fost pus pe lista de sancțiuni SUA, pentru că, „împreună cu secretarul de presă Dmitri Peskov”, „a realizat planuri detaliate de a o submina pe președinta Maia Sandu și de a readuce Moldova în sfera de influență a Rusiei”. Potrivit documentelor, guvernul rus a folosit companiile lui Ceaika ca pe un paravan pentru a plăti partidele politice cu care colaborează în Moldova.”, a mai precizat sursa internațională, citată de bani.md.
În plus, Ilan Șor a mai primit ajutor de la FSB și pe partea de business. Într-un conflict cu autoritățile moldovene, FSB a coordonat îndeaproape o înțelegere în 2020, în urma căreia pachetul de acțiuni al lui Șor la o companie aeroportuară strategică a fost transferat unui miliardar rus, Andrei Goncearenko, potrivit documentelor. Goncearenko „a primit toate instrucțiunile necesare”, se arată în documentele consultate de WP.