Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, exprimă impresii favorabile în urma întâlnirii cu Constantin Pintilie, fondatorul şi directorul general al BlueSpace Technology. Oprea a apreciat munca unei echipe profesioniste și determinate, evidențiind realizările remarcabile ale acesteia.
Oprea, discuţii cu directorul BlueSpace Technology
Oprea a menționat diverse inovații, printre care o dronă cu producție integrală în România, VLAH – un vehicul blindat în stadiu de prototip dezvoltat de BST, sisteme de apărare împotriva dronelor, echipamente Tempest și tehnologii pentru războiul electronic. Ministrul, membru al PSD, a subliniat importanța acestor realizări în contextul industriei de apărare și tehnologie din România.
Într-o postare pe Facebook duminică, Ştefan Radu Oprea a descris cum Constantin Pintilie, fondatorul și directorul general al BlueSpace Technology, și-a început prezentarea prin sublinierea viziunii companiei: „Viziunea companiei noastre este de a dezvolta și produce local, în România, soluții și produse de înaltă tehnologie și inovație.” Ministrul a continuat exprimându-și admirația pentru realizările echipei BST, menționând proiectele impresionante precum drona produsă integral în România, VLAH – vehiculul blindat aflat în fază de prototip, tehnologiile pentru apărarea împotriva dronelor, echipamentele Tempest și cele destinate războiului electronic.
„«Viziunea companiei noastre este de a dezvolta şi produce local, în România, soluţii şi produse de înaltă tehnologie şi inovaţie». Aşa şi-a început prezentarea Constantin Pintilie, fondatorul şi directorul general al BlueSpace Technology. Iar lucrurile realizate aici de o echipă profesionistă şi determinată mi-a întrecut aşteptările. De la o dronă care poate fi produsă în totalitate în România, până la VLAH, vehiculul blindat proiectat de echipa BST şi al cărui prototip este în lucru, trecând prin armele antidrone, până la echipamente Tempest sau echipamente pentru războiul electronic”, a scris Ştefan Radu Oprea, duminică pe Facebook.
Toate vor fi înregistrate ca proprietate intelectuală în România
Ministrul Economiei a subliniat că toate aceste soluții tehnologice de înaltă clasă au fost concepute și dezvoltate de inginerii și echipa BST, fiind înregistrate ca proprietate intelectuală în România.
El a adăugat că discuțiile au inclus modalități de a transforma cercetarea și dezvoltarea în produse industriale reale, evitând astfel birocrația inutilă, și despre transferul de tehnologie către companiile cu capital privat, în contextul noii legi a cooperării industriale. Ministrul a exprimat convingerea că industria națională de apărare trebuie să devină un ecosistem în care companiile lucrează împreună, indiferent de forma de proprietate – privată sau de stat. El a subliniat că viziunea comună este să se producă în România.
„Însă, am discutat şi despre cum putem avea cercetare dezvoltare care să însemne produse industriale, nu doar maldăre de hârtii şi despre transferul de tehnologie către companiile cu capital privat, care va fi generat de noua lege a cooperării industriale. De aceea cred că industria naţională de apărare trebuie să se transforme într-un ecosistem în care companiile să lucreze împreună, indiferent de forma capitalului privat sau de stat. Viziunea care uneşte este: Producem în România!”, a adăugat el.