Oprea: Schema de ajutor Constructplus are buget pe 2023 de maxim 150 de milioane de euro

constructii

SURSA FOTO: Dreamstime

Guvernul are pe masă schema de ajutor de stat destinată dezvoltării producţiei interne a materialelor de construcţii - "Constructplus". Se speră ca noua schemă să fie funcțională în ultimul trimestru al anului, iar bugetul alocat va fi de maximum 150 de milioane de euro, pe acest an.

Guvernul a dezbătut, joi, în primă lectură, noua schemă de ajutor de stat destinată dezvoltării producţiei interne a materialelor de construcţii – „Constructplus”. Proiectul va avea alocat, pentru anul acesta, un buget de maxim 150 de milioane de euro, urmând să fie funcţional în ultimul trimestru al anului, a anunţat ministrul Economiei, Radu Oprea.

„Este vorba despre ordonanţă de urgenţă. Ca principiu, ne dorim să reducem deficitul comercial. Ne-am uitat cu foarte mare atenţie, România, astăzi, importă anual de opt miliarde de euro materiale de construcţii.

Aproape 70% din materialele pe care le punem în operă astăzi în tot ceea ce înseamnă sector de construcţii sunt din import. De aceea, ne dorim să stimulăm investiţiile în acest domeniu, să avem capacităţi noi de producţie şi, dacă se poate, cu atât mai mult în zonele care sunt mai puţin dezvoltate”, a declarat Oprea, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Ajutor de stat, în funcție de regiune

El a precizat că ordonanţa de urgenţă propune, în forma actuală, ca limita maximă a ajutorului de stat să fie cea prevăzută de HG 311/2022 referitoare la intensitatea ajutorului de stat în regiuni.

„Sunt diferite (ajutoarele de stat) în diverse regiuni ale României, cu un bonus în acele şase judeţe (…) care beneficiază de Just Transition Fund, de alte fonduri europene.

Limita maximă a unui astfel de proiect este definită tot în această HG şi care spune că trebuie să fie 50 de milioane valoarea maximă a cheltuielilor eligibile, însă tipul acesta de proiecte foarte rar ajunge la o astfel de valoare maximală”, a explicat Radu Oprea.

Potrivit ministrului Economiei, programul se adresează tuturor celor care produc diverse componente, materiale de construcţii pentru construcţiile civile, industriale, care au finanţare de la bugetul de stat sau din fonduri europene.

„Ştim foarte bine că sunt proiecte mari de infrastructură, au ajuns chiar la ponderea de 22% astăzi în totalul construcţiilor şi avem nevoie de materiale de construcţii, de oţel, beton, de tablier, de toată partea electrică, de toate materialele care intră în componenţa marilor proiecte de infrastructură, dar avem celelalte proiecte bugetate de către stat, cum este ‘Anghel Saligny’, unde avem nevoie de toate materialele de finisaje.

De asemenea, toate materialele de construcţii care intră în componenţa unui ansamblu rezidenţial sau al unei clădiri de birouri. Aici ne gândim la toate materialele de finisaje, la materialele de instalaţii, la materialele electrice. Spun aceste lucruri, pentru a vedea cât de mare este această plajă şi adresabilitate”, a transmis Oprea.

150 de milioane, pe acest an

Bugetul schemei pentru anul acesta, discutat deocamdată informal cu ministrul Finanţelor, va fi de maxim 150 de milioane de euro, a indicat el.

„Bugetul pentru anul acesta, am convenit, deocamdată, informal cu ministrul Finanţelor Publice, se va exprima asupra propunerii din ordonanţă de a fi de maxim 150 de milioane de euro, pentru că acest lucru înseamnă o notificare simplă către Comisia Europeană şi putem să sperăm că în ultimul trimestru al anului vom avea această schemă funcţională. Are un efect multiplicator şi de locuri de muncă.

Astăzi sunt 420.000 de locuri de muncă în industria construcţiilor şi a materialelor de construcţii. Estimăm un plus de 20.000 de locuri de muncă, deci impactul este, evident, foarte benefic”, a menţionat Radu Oprea.

Conform acestuia, popularizarea schemei „Constructplus” va începe imediat ce va fi gata. „Avem un proces, în acest moment, de avizare. Astăzi va fi în transparenţă pe site-ul ministerului, va intra în acest proces de avizare intern al Guvernului, vom avea poziţiile colegilor din Ministerul Finanţelor Publice, din Ministerul Fondurilor Europene, din celelalte ministere. (…)

Astăzi este prevăzut ca mecanismul să fie definit printr-o hotărâre de guvern, pentru că am avut intenţia să scurtăm timpul de a putea informa Comisia Europeană, care trebuie să-şi exprime acordul asupra oricăruia dintre schemele de ajutor de stat, însă este foarte posibil, ca urmare a dialogului, să avem şi câteva modificări asupra ordonanţei de urgenţă. Imediat ce lucrul acesta se va întâmpla şi îmi doresc să fie o săptămână, maxim două partea de discuţii cu mediul de afaceri, să avem o formă prin care să ştim exact răspunsul la toate întrebările „, a declarat Oprea.