"Cred că lucrurile vor continua să fie în acelaşi trend pe care băncile l-au arătat, de negociere directă cu clientul. Au existat exerciţii efectuate de băncile comerciale de negociere a unor haicut-uri (reduceri de datorii – n.r.), de rescadenţări etc. Spre exemplu, mare parte din solicitările clienţilor cu credite în franci elveţieni au fost deja onorate de către bănci. 78% (date BNR -n.r.) din solicitările transmise băncilor au ajuns la o anumită rezoluţie", a explicat marţi preşedintele ARB, Sergiu Oprescu, în cadrul unei întâlniri cu presa.
Potrivit acestuia, inclusiv deciziile CCR pe cele două legi fac trimitere la negocierea între bancă şi client.
"Cred că aceste trend va continua, indiferent de rezoluţia CCR, dar soluţiile vor fi diferite de la o bancă la alta", a mai spus preşedintele ARB.
La rândul său, preşedintele executiv al Asociaţiei, Florin Dănescu, a explicat că, potrivit datelor existente, nivelul de restructurare a creditelor în cazul populaţiei este de 4,7%, cu mult peste numărul de notificări de dare în plată (de aproximativ 6.400 potrivit datelor BNR -n.r.), ceea ce arată că negocierea directă este soluţia pentru rezolvarea problemelor dintre clienţi şi bănci.
Totodată, Mirela Bordea, membru în Consiliul director al ARB, a menţionat faptul că, şi până acum, băncile, în rescadenţările acordate clienţilor au ţinut cont de impreviziune, chiar dacă procedura nu a fost denumită ca atare.
"Băncile, în rescandenţările aprobate, au în vedere aceste evenimente produse pe parcursul derulării creditului, care nu au fost luate în calcul la acordare. Deci, într-un fel sau altul, această impreviziune a fost avută în vedere şi a stat, într-un fel, parţial, la baza rescadenţările pe care băncile le-au făcut", a susţinut Bordea.
În aceste condiţii, reprezentanţii ARB susţin că darea în plată va fi mai degrabă o soluţie excepţională, decât regulă pentru cei care au probleme cu plata ratelor la bancă.
Pe de altă parte, aceştia susţin că au recomandat băncilor membre să participe la discuţiile cu clienţii prin intermediul CSALB (Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar) pentru a fructifica această oportunitate de a ajunge la o soluţie amiabilă.
AGERPRES