'Noi nu vrem creşteri salariale, ci corecţii între instituţiile publice din acelaşi minister. Sunt cazuri în care, de exemplu, pentru acelaşi tip de activitate, dacă nu mai elaborată, un angajat din Garda Forestieră primeşte în jur de 5.000 de lei, iar un alt angajat din Garda de Mediu este remunerat cu 2.000 de lei. Există nişte discrepanţe care trebuie corectate. În acest sens, am transmis o adresă ministrului Muncii (n.r. Dragoş Pîslaru), în care solicităm o întâlnire pentru a discuta pe marginea acestui subiect. Cred şi sper că până cel târziu vineri ne vom întâlni cu ministrul Muncii pentru a avea o astfel de discuţie. Vă vom ţine la curent cu detaliile legate de locul şi ziua acestei întâlniri', a afirmat Oprescu, citat de Agerpres.
Câteva sute de angajaţi din sistemul instituţional de protecţie a mediului au protestat, miercuri, între orele 10,00 – 13,00, în Piaţa Constituţiei, faţă de salarizarea pe care aceştia o consideră 'modestă'.
Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) şi-a declarat solidaritatea şi sprijinul necondiţionat faţă de salariaţii care lucrează în sectorul de mediu.
Protestatarii prezenţi în Piaţa Constituţiei au afişat pancarte pe care scrie: 'Nu discriminării salariale', 'Salarizare corectă', 'Salarii decente' sau 'Vrem respect, nu discriminare'.
Săptămâna trecută, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, anunţa în cadrul unei emisiuni la ProTV, că şapte ministere vor beneficia de creşteri salariale conform proiectului Ordonanţei privind salarizarea în sistemul public, însă 57 de instituţii asimilate administraţiei publice centrale nu vor beneficia de aceste majorări.
"Este vorba despre şapte ministere care au fost practic uitate, nu au avut negocieri speciale pentru a negocia creşterea grilelor, cum ar fi Cultura, Comunicaţii, Transporturi, Tineret şi Sport. Ministerul Muncii are şi el o grilă uitată în timp. Sunt în total şapte ministere în această situaţie.Ministerul Economiei şi-a rezolvat lucrurile puţin mai devreme. N-am vrea sa inducem ideea că fiecare ar trebui să se ducă ba în Parlament, ba pe unde poate ca să îşi crească grilele ci să avem o abordare unitară la nivelul administraţiei", a spus Pîslaru.
Conform Notei de fundamentare, proiectul de Ordonanţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, vizează, printre altele, eliminarea diferenţelor de salarizare pentru funcţii egale şi muncă egală în cadrul aceleiaşi unităţi, prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat în plată la nivelul unităţii / instituţiei, pentru toate familiile ocupaţionale, în limita alocărilor bugetare. În Administraţia publică centrală – aparatul central eliminarea diferenţelor de salarizare se va realiza prin stabilirea salariilor la 70% din nivelul salariilor aflat în plată la 1 august 2016 la Secretariatul General Guvernului. Măsura nu se aplică structurilor teritoriale,mai scrie Agerpres.
În data de 13 aprilie, peste 100 de angajaţi din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), Garda Naţională de Mediu (GNM) şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) au protestat în faţa sediului ministerului de resort solicitând salarii mai mari şi demisia ministrului Mediului. În aceeaşi zi, o delegaţie a protestatarilor a intrat la discuţii cu ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer.
Potrivit mai multor protestatari, angajaţi în instituţiile de profil, cuantumul salariilor pe care îl primesc porneşte de la 900 de lei brut/lună şi ajunge la maximum 2.000 de lei brut/lună pentru un director de departament, lucru pe care aceştia îl consideră 'inadmisibil şi ruşinos'.