Cum îți poți proteja datele de pe telefonul mobil de hackeri?

Atenţie maximă la telefonul mobil! Criminalitatea cibernetică este o problemă care ne afectează oamenii din lumea largă, indiferent dacă folosesc sau nu smartphone-ul pentru a gestiona informații importante.

Hackeri vizează telefoanele mobile pentru că acolo se află multe date personale, inclusiv informații bancare. Din nefericire, oamenii nu sunt mereu atenți și nu iau măsuri de precauție atunci când accesează linkuri dubioase sau descarcă fișiere riscante, deși ar trebui să fie mai precauți.

De aceea, premierul Australiei, Anthony Albanese, le sugerează tuturor o metodă eficientă pentru a preveni atacurile cibernetice, ci anume: opriți telefonul mobil timp de cinci minute pe zi. Sfatul său a fost oferit cu ocazia preluării funcției de coordonator național de securitate cibernetică. Sfatul său se bazează pe ideea că, dacă telefonul este închis, nu poate fi piratat, iar datele personale din el nu pot fi accesate.

Anthony Albanese
Anthony Albanese (SURSA FOTO: Facebook, Anthony Albanese)

Ce recomandă americanii?

Chiar dacă această măsură a captat atenția oamenilor din Australia, Agenția de Securitate Națională din SUA recomandă oamenilor să repornească telefoanele mobile o dată pe săptămână pentru a reduce riscul de atacuri cibernetice.

Totuși, din cauza creșterii numărului de atacuri cibernetice, specialiștii americani spun acum că ar fi mai bine ca telefonul mobil să fie repornit în fiecare seară pentru mai multă siguranță. Oprirea telefonului mobil pentru câteva minute sau repornirea lui zilnic îngreunează munca hackerilor. De altfel, închiderea aplicațiilor mobile care rulează în fundal ajută și ea la securizarea smartphone-ului.

Cea mai ușoară metodă de a accesa dispozitivele mobile, care stochează date personale și datele bancare, sunt rețelele wireless. Mulți oameni uită sau, pur și simplu, nu știu că telefoanele lor, tabletele și laptopurile pot fi setate în așa fel încât să filtreze modul de conectare la aceste rețele de internet.

Dacă dispozitivele mobile sunt lăsate să se conecteze la orice rețea wireless disponibilă este ca și când ușa casei ar fi lăsată larg deschisă, când proprietarul pleacă de acasă. Pe scurt, rețelele publice de wireless că pot fi accesate lejer de infractorii cibernetici, reușind astfel să aibă acces la parole sau fișiere personale.