Opt greșeli frecvente pe care le fac cei care au o grădină

flori

SURSA FOTO: Dreamstime

Vara este momentul perfect pentru a te apuca de grădinărit, mai ales dacă faci ce trebuie și cum trebuie pentru a încuraja biodiversitatea.

Expertul în grădinărit Arthur Parkinson explică pentru Hellomagazine care sunt cele mai mari greșeli de grădinărit pe care le fac mulți oameni, distrugând biodiversitatea, și cum ar putea fi evitate.

1. Ați optat pentru un gazon artificial

Grădinile acționează ca niște bureți, care absorb carbonul, eliberează oxigen și acționează ca filtre de aer și chiar ca bariere de zgomot, dar pot face asta doar dacă au plante vii. Gazonul artificial sufocă solul, blocând aerul și un întreg ecosistem de insecte și de păsări, care altfel ar veni în grădină. Pe vreme caldă, gazonul artificial se supraîncălzește și are o durată de viață de aproximativ zece ani.

2. Nu ați plantat plantele potrivite

Cercetările arată că 26% dintre oameni nu au văzut măcar un fluture în grădinile lor, în ultima lună. Buddleia (tufa de fluturi) rămâne unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale grădinăritului și poate fi plantată în grădină pentru a atrage fluturi frumoși. Optați de feicare dată pentru o plantă buddleia pentru a încuraja fluturii să vă viziteze grădina.

3. Nu stocați apa de ploaie

Apa devine tot mai mult o resursă prețioasă, așa că e important să luați în considerare locuri sau recipiente pentru a stoca apa de ploaie, în loc să optați întotdeauna pentru furtun. Pe lângă plante, gândiți-vă la faună. Aricii și broaștele vor aprecia apa care există la nivelul solului. Țineți cont că aceste mini-iazuri trebuie să aibă laturi ușor înclinate.

4. Alegerea pesticidelor și a erbicidelor

Folosirea substanțelor chimice este dăunătoare faunei sălbatice, dar și pentru sănătatea oamenilor. Există alternative organice la erbicide. Oțetul alb de uz casnic este mai puțin agresiv și face treaba fără a deteriora biodiversitatea din grădină. Prin încurajarea vieții sălbatice, cum ar fi broaștele, aricii și păsările cântătoare, și insectele dăunătoare vor fi eliminate în mod natural. De exemplu, lavanda alungă puricii și țânțarii, iar furnicilor nu le place menta!

5. Plantați plante perene

Plantați pe cât puteți plante perene cățărătoare! Caprifoiul este una dintre cele mai bune plante care atrag fauna sălbatică. Trandafirii cățărători, floarea-pasiunii și hortensia agățătoare, toate vor ajuta la crearea unei oaze de verdeață în grădină.

6. Nu lăsați prea multă lumină

Fauna sălbatică preferă grădinile întunecate. Excesul de lumină poate fi dăunător insectelor. Așadar, puneți luminile grădinii pe temporizatoare, astfel încât grădina să poată ”adormi” și ea pe timpul nopții.

7. Folosiți doar compost

Plantele în ghivece sunt o modalitate bună de a da viață grădinilor. Dar, având adesea amestecuri de compost pot deveni lipsite de viață pentru că au nevoie de microorganismele din solurile organice pentru ca plantele să înflorească. Asigurați-vă, de asemenea, că ghivecele au orificii de drenaj.

8. Nu vă mai inspirați de oriunde

Grație rețelelor sociale și a internetului, avem la dispoziție tot felul de surse de inspirație pentru a îngriji grădina. Cel mai bun sfat este să vizitați grădinile și spațiile verzi ale orașului pentru a vă inspira.