Într-o declarație comună, miniștrii Sănătății din cele opt state au precizat că îşi vor coordona lansarea campaniilor naţionale de vaccinare anti-COVID-19. În plus, aceștia vor face schimb rapid de informații despre desfășurarea procedurii.
Germania, Franţa, Italia şi alte cinci state europene îşi vor coordona lansarea campaniilor naţionale de vaccinare anti-COVID-19, au anunţat marţi miniştrii sănătăţii din ţările respective, într-o declaraţie comună citată de Reuters.
Aceste ţări vor promova ”coordonarea lansării campaniilor de vaccinare” şi vor face schimb rapid de informaţii despre desfăşurarea procedurii, indică declaraţia comună.
Documentul a fost semnat de miniştrii sănătăţii din Italia, Germania, Franţa, Belgia, Luxemburg, Ţările de Jos, Spania şi Elveţia.
Ministrul german al sănătăţii Jens Spahn a anunţat că ţara sa ar urma să înceapă vaccinarea anti-COVID-19 la 24-72 de ore după ce vaccinul BioNTech/Pfizer obţine aprobarea din partea Agenţiei Europene a Medicamentului, ceea ce ar însemna cel mai devreme pe 25 decembrie.
Marea Britanie, Canada și SUA au început campania de vaccinare
În urmă cu o săptămână, Marea Britanie anunța că este prima țară europeană care a demarat un program național de vaccinare împotriva coronavirusului. În cadrul campaniei vor fi vaccinate, mai întâi, persoanele trecute de 80 de ani.
Trebuie menționat că vaccinul anti-COVID-19 nu este obligatoriu.
Organizația Mondială a Sănătății s-a pronunțat împotriva obligativității vaccinării anti-Covid. „Nu cred că impunerea vaccinării, mai ales în cazul acestui vaccin, este calea corectă”, a arătat experta OMS, Kate O’Brien, la Geneva.
Campania de vaccinare anti-COVID a început, luni, în Statele Unite, iar o asistentă din New York este prima persoană care a primit vaccinul Pfizer-BioNTech.
Sandra Lindsay, soră medicală la ATI în Centrul Medical Evreiesc Long Island, a devenit primul cetățean american care a primit vaccinul de care se leagă speranțele omenirii de a pune capăt pandemiei.
Canada a început luni campania de vaccinare împotriva COVID 19. Este a treia ţară occidentală, după Marea Britanie şi Statele Unite.
Prima persoană vaccinată a fost o îngrijitoare de la un cămin de bătrâni din Toronto. Cadrele medicale, persoanele în vârstă și cele vulnernabile au prioritate la vaccinare în Canada. Autorităţile spun că aproape 250.000 de doze vor ajunge în țară, până la sfârşitul anului.