Totuşi, Trichet a transmis un mesaj similar cu ocazia primelor declaraţii care au precedat majorarea dobânzii de referinţă de la minimul istoric de 1% la 1,25%. Şi atunci, preşedintele BCE, chiar dacă a surprins cu o majorare de timpuriu a dobânzii, a încercat să liniştească piaţa declarând că mişcarea nu va deschide seria unor noi majorări de dobândă.
Pe de altă parte, sunt analişti (Raiffeisen Bank International) care estimează că BCE va majora dobânda-cheie până la 2% până la finalul anului. Mai mult decât atât, ratele dobânzilor Euribor, cele de care sunt legate creditele în euro, au urcat de la începutul anului cu un pas mai mare decât a majora dobânda-cheie BCE.
De asemenea, Trichet a declarat pentru postul francez de radio BFM că BCE va coborâ inflaţia la 2 % şi nu va permite ca majorările de preţuri şi de salarii să-i afecteze mandatul. “În acest moment nu văd efecte inflaţioniste secundare semnificative, dar există un risc”, a spus Jean-Claude Trichet.
Referindu-se la evoluţiile înregistrate recent pe pieţele valutare, Jean-Claude Trichet a apreciat că este vorba de un fenomen care afectează mai degrabă dolarul american decât moneda euro, adăugând că un dolar puternic este în interesul comunităţii internaţionale.
În plus, preşedintele BCE şi-a exprimat încrederea în capacitatea autorităţilor americane de a redresa situaţia bugetară, chiar dacă agenţia de evaluare Standard and Poor’s a coborât recent perspectiva pentru ratingul SUA la “negativă”.