Rezultatele sondajului arată că 64% dintre investitori prognozează o creștere a valorii portofoliilor lor în 2025, în timp ce 30% estimează stagnare, iar doar 6% anticipează o scădere. Acest optimism este susținut de diversificarea investițiilor, atât în București, cât și în piețele secundare și terțiare.

În 2024, 80% dintre investitori indică Bucureștiul ca locație principală pentru noi investiții

În 2024, 80% dintre investitori indică Bucureștiul ca locație principală pentru noi investiții, față de 66% în 2023. Piețele terțiare atrag tot mai mult interes, fiind vizate de 31% dintre respondenți, în creștere față de anii precedenți. Orașele secundare rămân atractive pentru 65% dintre investitori.

Investitorii estimează o creștere a chiriilor pentru spațiile de birouri în următoarele 12 luni, indicând o tendință ascendentă pe termen lung, în pofida preocupărilor legate de posibile scăderi în 2023. Segmentul industrial și logistic, deși rămâne atractiv, prezintă o temperare a așteptărilor de creștere, cu mai mulți investitori anticipând stabilizarea chiriilor.

Sectorul de retail, în schimb, beneficiază de un sentiment mai optimist, investitorii mizând pe redresarea cererii și creșterea consumului. Cu toate acestea, o parte semnificativă a respondenților anticipează constanță în ceea ce privește chiriile.

„Investitorii privesc cu optimism, dar și cu o anumită doză de precauție, piața imobiliară din România în 2025, mizând pe consolidarea segmentelor industrial & logistic și de retail, o stabilizare a cererii pentru birouri și o creștere selectivă a portofoliilor.

Susținută de accesibilitatea finanțării bancare, atenția acordată sustenabilității și adaptarea la cerințele ESG, evoluția pieței sugerează un echilibru între oportunitățile existente și provocările macroeconomice, în contextul unei încrederi crescute în stabilitatea economică și a consumului la nivel național”, a spus Vlad Săftoiu, Head of Research Cushman & Wakefield Echinox.

preturi crescute apartamente, imobiliare, case
SURSA FOTO: Dreamstime

Inflația continuă să fie principalul risc pentru piața imobiliară

Inflația continuă să fie principalul risc pentru piața imobiliară, alături de costurile de construcție și finanțare. În ciuda acestor provocări, încrederea în stabilitatea macroeconomică și creșterea consumului susțin optimismul investitorilor.

În ceea ce privește planurile de viitor, majoritatea investitorilor intenționează să-și extindă portofoliile în următorii trei ani. Aproximativ 49% dintre aceștia consideră că accesibilitatea finanțării bancare este esențială, iar 19% indică împrumuturile din partea acționarilor drept o sursă importantă de finanțare.

Pe termen scurt, investitorii își îndreaptă atenția către sectorul logistic și retail

Pe termen scurt, investitorii își îndreaptă atenția către sectorul logistic și retail, segmente considerate cele mai promițătoare pentru investiții. Birourile continuă să fie privite cu precauție, dar cu o ușoară îmbunătățire a sentimentului față de edițiile anterioare ale barometrului.

Gestionarea eficientă a costurilor operaționale și complexitatea reglementărilor legislative rămân principalele provocări pentru investitori. În același timp, comportamentul chiriașilor și implementarea soluțiilor tehnologice bazate pe date sunt tendințe care influențează managementul proprietăților, conform conform celei de-a treia ediții a Real Estate Investors Sentiment Barometer, realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.