Prestigioasa publicaţie germană „Die Welt” publica duminică o informaţie şocantă: liderul de la Casa Albă ar fi încercat să cumpere cu peste un miliard de dolari patentul pentru primul vaccin care ar putea salva omenirea de cel mai periculos inamic comun al acestui mileniu: COVID-19. Detaliul care a dat fiori liderilor lumii a fost că preşedintele Donald Trump ar fi fost dispus să scoată banii din visteria SUA doar pentru poporul american.

Este vorba de o tranzacţie pusă la cale la începutul lunii martie, de care ar fi beneficiat compania germană de biotehnologie CureVac din orăşelul Tubingen, situat în landul Baden-Württemberg, care găzduieşte una din cele mai prestigioase universități din Europa – Universitatea Eberhard Karl, fondată în secolul XV. Imoral şi inegal, deopotrivă, spun analiştii.

Primul test clinic pentru testarea unui vaccin împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2 a fost lansat luni la Seattle, au anunţat autorităţile sanitare americane, transmite AFP. „Testul clinic deschis va include participarea a 45 de adulţi voluntari cu stare bună de sănătate, cu vârste între 18 şi 45 de ani, timp de circa şase săptămâni”, a anunţat Institutul Naţional de Sănătate (NIH) într-un comunicat. Acesta menţionează că primul participant a primit vaccinul experimental.

(FOTO: AP)

Însă temerile cresc şi la Washington, mai ales de când Organizaţia Mondială a Sănătăţii s-a decis în cele din urmă să declare pandemie. Într-adevăr, suntem martorii unei situaţii medicale fără precedent, confirmată zilnic în ultima perioadă prin bilanţuri din ce în ce mai alarmante din aproape toate ţările de pe mapamond, în special din statele din inima Europei, în frunte desigur cu Italia, noul Wuhan european.

Statele Unite par tot mai constrânse la acţiune globală rapidă

SUA sunt şi ele în stare de urgenţă, iar în lupta împotriva noului coronavirus au fost aruncate 50 de miliarde de dolari americani. Este un război planetar cu un inamic invizibil, care, geopolitic vorbind, a îngenuchiat deja marile puteri ale lumii.

Între timp, Federal Reserve – Fed, banca centrală a SUA, a redus la zero dobânda directoare, pentru a contracara efectul epidemiei de coronavirus asupra economiei. ”E un virus foarte contagios, e incredibil, dar e ceva ce controlăm extraordinar”, a susţinut Trump în faţa jurnaliştilor. ”Relaxaţi-vă, suntem foarte bine şi o să treacă”, a adăugat preşedintele într-o conferinţă de presă în care a apreciat Fed pentru că a luat în sfârşit decizia pe care el o cerea de câteva luni.

El a fost însă contrazis de experţii Casei Albe. Liderul acestora, doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase, a avertizat că ”greul abia urmează” şi că este necesară o reacţie rapidă şi decisivă.

Totuşi, Donald Trump crede că pandemia va lua sfârşit cel mai probabil în lunile iulie sau august, în acest an, conform celui mai optimist scenariu al echipei sale de specialişti.

Milioane de teste gratuite pentru toți americanii

Deborah Birx, experta care coordonează criza coronavirusului în cadrul preşedinţiei americane, a explicat că numărul de cazuri de coronavirus depistate va creşte odată cu extinderea testelor.

Vicepreşedintele Mike Pence a anunţat că testele pentru coronavirus sunt acum disponibile gratuit în toate cele 50 de state americane, iar 2.000 de laboratoare pot procesa probele. Potrivit unei legi adoptate Congresul SUA, testele vor fi gratuite pentru toţi americanii, inclusiv pentru cei care nu au asigurare medicală.

În total, luni erau disponibile pentru populaţie un milion de teste, însă experţii americani au anunţat că vor mai fi introduse în sistem alte şapte milioane de teste pentru noul coronavirus.

China îşi arată colţii

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a acuzat luni China că „seamănă dezinformare şi zvonuri abracadbrante” cu privire la originea coronavirusului. Într-o convorbire telefonică cu Yang Jiechi, cel mai înalt responsabil al Partidului Comunist Chinez pentru politica externă, Pompeo i-a transmis obiecţii ferme faţă de eforturile Beijingului de a da vina pe SUA pentru apariţia Covid-19, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

„Secretarul de stat a subliniat că momentul este prost ales pentru a semăna dezinformare şi zvonuri abracadabrante şi că mai degrabă este momentul pentru unirea ţărilor pentru a combate această ameninţare comună”, adaugă comunicatul.

Departamentul de Stat îl convocase deja vineri pe ambasadorul Chinei în SUA pentru a protesta în acest sens, după ce mesajele pe Twitter ale unui purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Zhao Lijian, lăsaseră să se înţeleagă joi că armata americană ar fi introdus la Wuhan, oraşul din China de unde s-a declaşat epidemia în decembrie, potrivit celor mai mulţi de oameni de ştiinţă.

Potrivit Agerpres, Mike Pompeo provocase anterior nemulţumirea Chinei, vorbind despre „virusul Wuhan”, contrar unor recomandări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.