Bursa de Valori a continuat evoluţia pozitivă în ciuda problemelor cu care se confruntă economia, ajutată şi de situaţia internaţională, care a readus investitorii străini în piaţă.
Străinii au fost cumpărători neţi ale titlurilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi în luna iulie. Conform datelor bursei, investitorii nerezidenţi au înregistrat achiziţii de 67,1 milioane lei şi un sold pozitiv de 15,9 milioane lei. Interesul străinilor faţă de piaţa autohtonă de capital a fost în scădere faţă de iunie, cumpărările fiind cu 23% mai mici, dar, chiar şi aşa, atractivitatea bursei de la Bucureşti rămâne ridicată inclusiv pentru investitorii străini.
Revenirea nerezidenţilor pe piaţa noastră, după ce în primele luni au avut o prezenţă extrem de redusă, reprezintă un indicator important pentru starea în care se află bursa în acest moment. Nu numai în ţara noastră, ci în majoritatea pieţelor din lume, recuperarea burselor este semnificativă. Inclusiv piaţa americană, a cărei economie înregistrează unul dintre cele mai ridicate deficite bugetare din lume, de peste 9% din PIB, a recuperat o parte din pierderile de anul trecut. Principalele motive au fost ştirile relativ pozitive din economie, cu rezultate mai bune decât aşteptările analiştilor. „Dacă ştirile pozitive vor predomina în următoarele luni, nu este exclus ca indicii reprezentativi americani să recupereze o mare parte din căderile de anul trecut“, spune Nicu Grigoraş, analist Intercapital Invest. Unul dintre cei mai semnificativi indici americani, S&P 500, a reuşit o creştere de aproape 10% de la începutul anului şi până săptămâna trecută.
Bursa din România nu porneşte de la aceleaşi date. Economia nu dă semne de revenire (spre deosebire de stoparea creşterii şomajului din SUA sau de uşoara revenire economică din Germania şi Franţa), dimpotrivă. Scăderea economică din trimestrul II a fost mai mare decât cea din primele trei luni, ajungând până la 8,8%. Cu toate acestea, bursa a recuperat semnificativ. Principalul indice, BET, a reuşit o creştere de 44,6% în acest an, evoluţie mult peste aşteptările jucătorilor din piaţă. Majorarea este pusă pe seama expectaţiilor referitoare la evoluţia viitoare a economiei, unde se speră o revenire în ultima parte a anului. Rămâne de văzut însă care vor fi rezultatele companiilor din următoarea perioadă, determinante pentru evoluţia din acest an.