România va înregistra în continuare o scădere economică ce se va prelungi încă 6 sau poate chiar 9 luni, a afirmat, astăzi, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, Jeffrey Franks, estimările acestuia fiind confirmate de către analiştii economici citaţi de CAPITAL Online.„Vom continua să ne modificăm constant prognozele. Creşterea va continua să fie negativă pentru următoarele două-trei trimestre şi îşi va reveni la sfârşitul
România va înregistra în continuare o scădere economică ce se va prelungi încă 6 sau poate chiar 9 luni, a afirmat, astăzi, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, Jeffrey Franks, estimările acestuia fiind confirmate de către analiştii economici citaţi de CAPITAL Online.
„Vom continua să ne modificăm constant prognozele. Creşterea va continua să fie negativă pentru următoarele două-trei trimestre şi îşi va reveni la sfârşitul anului 2009 sau începutul anului 2010”, a afirmat oficialul FMI.
Un alt element care va contribui la deteriorarea situaţiei economice a României îl reprezintă seceta, care va influenţa negativ evoluţia Produsului Intern Brut, susţine Jeffrey Franks.
„Nu am atins punctul minim, dar scăderile economiei vor fi din ce în ce mai mici, ceea ce ar putea indica o revenire”, a mai spus Franks. Oficialul FMI îl contrazice, astfel, pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Acesta a afirmat că recesiunea din România este una în V şi că a atins deja punctul maxim de scădere.
Dragoş Cabat: „România va ieşi mai târziu din criză decât celelalte ţări din UE”
Anaşiştii economici confirmă, pe de o parte, prognozele pesimiste ale FMI şi infirmă, la rându-le, optimismul guvernatorului BNR, potrivit căruia ce a fost mai greu a trecut.
„Eu cred că România trece, mai degrabă, printr-o recesiune în L sau, în cel mai fericit caz, prin una în U decât prin una în V, aşa cum a spus Mugur Isărescu. Din păcate, ce a fost mai rău încă nu a trecut şi vom înregistra încă două sau trei trimestre de cădere”, a declarat pentru CAPITAL Online analistul economic Dragoş Cabat.
Acesta susţine, de asemenea, că „în România, recesiunea va dura cel puţin cu un trimestru mai mult decât în celelalte ţări din Uniunea Europeană, în special faţă de ţările din Vest”.
„Există şi efecte pozitive ale recesinii”
În privinţa efectelor secetei, Dragoş Cabat a spus că acestea nu pot fi cuantificate deocamdată şi că o analiză cu adevărat profesionistă se poate face abia peste două-trei luni, când vor exista date concrete.
Pe de altă parte, Dragoş Cabat afirmă că sunt şi efecte pozitive ale recesiunii care ies în evidenţă tocmai pe fondul secetei. „Datorită faptului că majoritatea produselor alimentare provin din import, efectele secetei asupra preţurilor vor fi neglijabile în contextul în care în Occident asistăm chiar la deflaţie, în unele cazuri, şi deci produsele importate sunt mai ieftine decât cele autohtone”, şi-a nuanţat Dragoş Cabat poziţia.
DETALII
Citeşte şi Isărescu: „Vom avea o recesiune în V, iar punctul minim a fost atins în primul trimestru.