Optimismul premierului Florin Cîțu nu este reflectat și de statistici. Scăderea cu peste 13% a industriei extractive a adus în ianuarie 2021 o contracție a producției industriale.
În serie brută, producția industrială a fost mai mică și față de luna precedentă, și în comparație cu ianurie 2020.
Optimismul Premierului Florin Cîțu nu este reflectat și de statistici. Minus 2,3% anual pentru producția industrială
Producţia industrială a scăzut, în luna ianuarie a acestui an faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, cu 2,3% ca serie brută şi cu 0,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate vineri.
Astfel, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică cu 2,3%, ca efect al scăderilor înregistrate de industria extractivă (-13,7%) şi industria prelucrătoare (-2%).
Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a rămas la acelaşi nivel.
Minus 1,1% față de decembrie 2020. Scădere la industriile din energie
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 0,9%, din cauza scăderilor industriei extractive (-13,8%) şi industriei prelucrătoare (-0,3%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 0,3%.
De asemenea, în luna ianuarie 2021, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 1,1%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria extractivă (-15,6%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-1,8%). Industria prelucrătoare a rămas la acelaşi nivel.
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a rămas la acelaşi nivel faţă de luna precedentă.
Industria prelucrătoare a crescut cu 1,7%, în timp ce industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 7,9%, respectiv cu 2%.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea