„De foarte puţin timp, din zona euro a venit o serie de ştiri foarte foarte bune pentru risc, adică şi pentru monedele emergente din regiune, fond pe care s-a apreciat consistent şi leul. Mai exact, Italia şi Spania au încheiat licitaţiile cu rezultate peste orice aşteptări, la care s-au adăugat şi rezultatele foarte bune obţinute în cadrul licitaţiilor de azi de Polonia şi Ungaria”, a declarat un dealer pentru Capital.
Italia, care azi dădea testul pentru atragerea a 10 miliarde de euro până în decembrie 2012, a reuşit să ia din piaţă 12 miliarde de euro, însă surpriza cea mai mare a venit din randamentul plătit, care a scăzut în mod incredibil, cu peste 3 puncte procentuale, până la 2,73%, de la 5,93% cât fusese la licitaţia anterioară.
Spania şi-a adjudecat vânzarea de obligaţiuni în sumă de 10 miliarde euro, dublu faţă de nivelul programat, iar randamentele acceptate au scăzut de asemenea puternic, de la 5,18% la 3,38%. Obligaţiunile au scadenţa peste 3 ani jumătate, în iulie 2015.
Chiar şi Ungaria a obţinut un rezultat excepţional la licitaţia pe aproape 20 de ani derulată azi (maturitate în 2029), atrăgând din piaţă sume la un randament de 5,93%.
Totodată, Ungaria a derulat două licitaţii cu rezultate mult îmbunătăţite. Pe zece ani a plătit un randament de 9,38%, în scădere de la 9,70%, iar la licitaţia pe cinci ani, ramdamentele au coborât la 9,41%, de la 9,63%.
„Miroase a orchestrare toată această serie de rezultate formidabile ale licitaţiilor. Uneori e drept că-ţi vine să zici: minte-mă frumos! E cam mult ceea ce s-a întâmplat pe reducerea randamentelor pentru Italia şi Spania. Pe de altă parte, măcar acest lucru arată cât de determinaţi sunt liderii europeni de a rezolva problema finanţării regiunii”, a conchis delerul.
Dacă în jurul orei 13:00, monedele din Europa Centrală şi de Est (ECE) se apreciau brusc, o oră mai târziu aprecierile se accentuaseră, pe fondul unui optimism în creştere atât în zona euro, cât mai ales în ECE.
Astfel, forintul a ajuns să recupereze peste 1,3% în raport cu euro, faţă de 1,1% cu o oră în urmă, iar coroana cehă consemna un avans de 1,1%, comparativ circa 1% în urmă cu ceva timp.
Chiar şi zlotul îşi accentua aprecierea, de la 0,6% la 0,77%, în vreme doar leul îşi reducea uşor avansul din urmă cu o oră, de la 0,42% la 0,38%.