Optimismul revine puternic în Europa, după licitaţiile spectaculoase derulate de Italia şi Spania

Când ochii investitorilor din întreaga lume erau aţintiţi pe Europa, mai exact pe licitaţiile derulate de Italia şi Spania, acestea s-au încheiat cu rezultate senzaţionale, dincolo de cele mai optimiste aşteptări, cu randamente în scădere puternică şi cu sume atrase peste nivelul programat. Pe fondul acestor rezultate incredibile, ca la un semn monedele emergente s-au apreciat substanţial.

„De foarte puţin timp, din zona euro a venit o serie de ştiri foarte foarte bune pentru risc, adică şi pentru monedele emergente din regiune, fond pe care s-a apreciat consistent şi leul. Mai exact, Italia şi Spania au încheiat licitaţiile cu rezultate peste orice aşteptări, la care s-au adăugat şi rezultatele foarte bune obţinute în cadrul licitaţiilor de azi de Polonia şi Ungaria”, a declarat un dealer pentru Capital.
Italia, care azi dădea testul pentru atragerea a 10 miliarde de euro până în decembrie 2012, a reuşit să ia din piaţă 12 miliarde de euro, însă surpriza cea mai mare a venit din randamentul plătit, care a scăzut în mod incredibil, cu peste 3 puncte procentuale, până la 2,73%, de la 5,93% cât fusese la licitaţia anterioară.
Spania şi-a adjudecat vânzarea de obligaţiuni în sumă de 10 miliarde euro, dublu faţă de nivelul programat, iar randamentele acceptate au scăzut de asemenea puternic, de la 5,18% la 3,38%. Obligaţiunile au scadenţa peste 3 ani jumătate, în iulie 2015.
Chiar şi Ungaria a obţinut un rezultat excepţional la licitaţia pe aproape 20 de ani derulată azi (maturitate în 2029), atrăgând din piaţă sume la un randament de 5,93%.
Totodată, Ungaria a derulat două licitaţii cu rezultate mult îmbunătăţite. Pe zece ani a plătit un randament de 9,38%, în scădere de la 9,70%, iar la licitaţia pe cinci ani, ramdamentele au coborât la 9,41%, de la 9,63%.
„Miroase a orchestrare toată această serie de rezultate formidabile ale licitaţiilor. Uneori e drept că-ţi vine să zici: minte-mă frumos! E cam mult ceea ce s-a întâmplat pe reducerea randamentelor pentru Italia şi Spania. Pe de altă parte, măcar acest lucru arată cât de determinaţi sunt liderii europeni de a rezolva problema finanţării regiunii”, a conchis delerul.
Dacă în jurul orei 13:00, monedele din Europa Centrală şi de Est (ECE) se apreciau brusc, o oră mai târziu aprecierile se accentuaseră, pe fondul unui optimism în creştere atât în zona euro, cât mai ales în ECE.
Astfel, forintul a ajuns să recupereze peste 1,3% în raport cu euro, faţă de 1,1% cu o oră în urmă, iar coroana cehă consemna un avans de 1,1%, comparativ circa 1% în urmă cu ceva timp.
Chiar şi zlotul îşi accentua aprecierea, de la 0,6% la 0,77%, în vreme doar leul îşi reducea uşor avansul din urmă cu o oră, de la 0,42% la 0,38%.