UPDATE: Viktor Orban, despre excluderea Rusiei din SWIFT: „Ungaria a arătat clar că vom sprijini toate sancțiunile”
Viktor Orban a declarat că Ungaria va sprijini sancțiunile UE aplicate Rusiei și că nu va bloca niciuna din ele, inclusiv excluderea Rusiei din sistemul internațional bancar SWIFT. Și premierul Marii Britanii, Boris Johnson, cere scoaterea Rusiei din SWIFT.
„Ungaria a arătat clar că vom sprijini toate sancțiunile, deci nu vom bloca niciuna, așa că noi vom accepta și sprijini ceea ce vor conveni prim-miniștrii Uniunii Europene”, a declarat sâmbătă Viktor Orban.
Mai devreme în cursul zilei de sâmbătă, Orban a spus că este de acord ca Rusia să fie blocată în sistemul bancar internațional SWIFT. Premierul ungar era considerat până acum cel mai apropiat lider din blocul comunitar de președintele rus Vladimir Putin.
Opțiunea nucleară: Excluderea Rusiei din SWIFT este o chestiune de zile
Sâmbătă, 26 februarie, guvernatorul unei bănci centrale din zona euro a declarat, sub protecția anonimatului, pentru Reuters că „SWIFT este doar o chestiune de timp, de foarte scurt timp, de ordinul zilelor.”
„Este suficient? Nu. Este necesar? Absolut. Sancţiunile au sens doar dacă sunt costuri pentru ambele părţi iar acest lucru va fi costisitor”, a adăugat acesta.
Biden se gândește serios dacă să scoată Rusia din SWIFT
Președintele SUA, Joe Biden, analizează serios dacă să scoată Rusia din SWIFT, rețeaua de înaltă securitate care conectează mii de instituții financiare din întreaga lume, dar nu a luat încă o decizie finală, potrivit mai multor apropiați, scrie CNN.
Decizia de a declanșa această acțiune a fost întotdeauna condiționată de aprobarea Uniunii Europene, care a fost divizată într-o dezbatere controversată timp de săptămâni întregi cu privire la această acțiune.
Dar oficialii americani și omologii lor din UE au continuat să cântărească opțiunile, inclusiv sancțiuni pentru a elimina din rețea bănci și entități individuale, în loc de întreaga economie rusă, spun oficialii.
Măsura ar fi considerată opțiunea nucleară în ceea ce privește răspunsurile la invazia Rusiei în Ucraina. Biden și consilierii săi au subliniat cât de complicat ar fi să blocheze Rusia de la SWIFT, menționând că SUA nu pot acționa unilateral.
Germania NU susține excluderea Rusiei din SWIFT
În prezent, diverse țări europene, precum Marea Britanie şi Italia, sunt de acord cu deconectarea Rusiei de la SWIFT, însă ministrul Finanțelor din Franța, Bruno Le Maire, susține că această sancțiune ar trebui să fie o soluție de ultim resort.
De altfel, nici Guvernul Germaniei nu este de acord cu excluderea Rusiei din SWIFT.
„Oprirea SWIFT ar necesita o pregătire tehnică complexă şi ar avea efecte masive şi asupra transferurilor de plăţi în Germania şi pentru firmele germane, în afacerile acestora cu Rusia”, a explicat purtătorul de cuvânt al Executivului de la Berlin, Steffen Hebestreit, vineri.
În prezent, specialiștii economici susțin că excluderea Rusiei din SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – societatea pentru telecomunicaţii financiare interbancare globale) ar paraliza sistemul bancar rusesc.
Reamintim că vineri, 25 februarie, un important subiect de dezbatere a fost excluderea Rusiei din sistemul SWIFT. Specialiștii economici susțin că înlăturarea Rusiei ar provoca daune majore economiei naționale și internaționale.
Motivul Occidentului de a NU impune sancțiuni SWIFT Rusiei: Poate să creeze aliaților probleme foarte mari
Cătălin Harnagea, fost director al SIE, a declarat în timpul podcastului EVZ că Rusia are rezerve valutare în valoare de 635 miliarde de dolari, care însă nu ar salva economia sa pe termen lung.
Pentru Putin, dar și restul administrației ruse, excluderea din codul SWIFT reprezintă o declarație de război a Occidentului. Ea ar duce la imposibilitatea decontării în valută a oricărei operațiuni realizate de ruși, dar ar afecta și statele europene care depind de importule de energie.
„Excluderea de la tranzacțiile pe SWIFT (a Rusiei nr.) duce în imposibilitatea de a tranzacționa sutele de milioane de metri cubi de țiței pe care le primește în fiecare zi către Gazprom”, explică Cătălin Harnagea, fostul director SIE, decizia Occidentului.
State precum Italia, Austria, Grecia, Cipru, Germania sau Ungaria s-au impus acordării sancțiunii SWIFT din această cauză.
Dilema sancțiunilor către Rusia
„Tot timpul, nu doar în cazul Rusiei, dar și a Iranului, Irakului, Coreei de Nord, s-a pus în discuție principiul unor măsuri economice coercitive pentru a forța un stat la un anumit comportament. Sau de a obliga o putere să fie de acord cu condițiile pe care le impune o altă putere.
Prin măsuri economice coercitive. A funcționat această măsură față de anumite țări? Acele țări au acceptat condițiile și au intrat în rândul normalității?”, întreabă retoric expertul în securitate Cătălin Harnagea.